komisia
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Európska únia zakročila voči Poľsku: Naštartovala proces na základe článku 7

BRUSEL / Európska komisia aktivovala článok 7 proti Poľsku. Tento krok môže viesť k sankciám proti krajine. Komisia sa tak rozhodla v súvislosti s porušením základných demokratických zákonov Európskej únie, ktoré podľa nej súvisí s novými poľskými zákonmi týkajúcimi sa tamojšieho súdnictva Novinárov v Bruseli o rozhodnutí informoval prvý podpredseda komisie Frans Timmermans.

Podľa neho boli neúspešné dva roky trvajúcej opakovanej snahy o konštruktívny dialóg s Varšavou, týkajúci sa predovšetkým poľskej reformy súdneho systému.

Komisia sa preto obrátila na ostatné členské štáty EÚ, aby v súlade s článkom 7 Lisabonskej zmluvy posúdili, či v Poľsku je skutočne právny štát v ohrození.

„Je to ďalší pokus začať dialóg k vyriešeniu situácie,“ upozornil Timmermans. Poľsko teraz dostalo tri mesiace, aby sa vec ešte vyriešila, a ak sa tak stane, je komisia pripravená postup zastaviť. K doteraz nikdy nepoužitému kroku komisia podľa neho pristupuje „s ťažkým srdcom“.

Timmermans pripomenul, že v posledných dvoch rokoch Varšava, kde vládne konzervatívna strana Právo a spravodlivosť (PiS), prijala viac ako 13 zákonov ovplyvňujúcich celú štruktúru právneho systému v Poľsku, od Ústavného súdu cez Najvyšší súd po súdy radové.

„Spoločným prvkom je, že exekutívna a zákonodarná moc dostáva systematickú možnosť politicky zasahovať do zloženia, právomocí, riadenia a fungovania súdnej moci,“ mieni Európska komisia.

Komisia dnes okrem toho, že sa v tejto záležitosti obrátila na členské krajiny, tiež Varšave ponúkla v poradí už štvrté odporúčanie, akými krokmi môže situáciu napraviť. Kvôli poľskému zákonu o všeobecných súdoch sa komisia dnes tiež obrátila na Súdny dvor EÚ.

Viac..  Europoslanci aktualizovali pravidlá o vodičských preukazoch na zvýšenie bezpečnosti

​Na základe dnes spusteného procesu podľa článku 7, teraz do situácie, keď sa spor medzi Varšavou a komisiou zjavne ani napriek mesiace trvajúce snahy o dialóg nedarí riešiť, vstupujú členské štáty EÚ. Timmermans odmietol, že by aktivácia článku sedem predstavovala nejaké „výbušné“ riešenie, je to vraj ďalšia snaha o dialóg. Štáty si musia teraz vypočuť poľský pohľad na vec a získať súhlas Európskeho parlamentu. Potom by v hlasovaní mali potvrdiť, či je pohľad komisie oprávnený. K tomu bude stačiť 22 z 27 hlasov členských štátov. Tiež Rada, teda členské krajiny, môžu Varšave ponúknuť vlastné odporúčania na nápravu situácie. Prípadné odobratie hlasovacích práv je až záverečnou časťou celého procesu a vyžadovalo by si jednomyseľné rozhodnutie všetkých ostatných 27 krajín. Maďarsko pritom opakovane uvádza, že by podobným spôsobom Poľsko trestať nehodlalo.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Titul Európsky strom roku získal buk menom „Srdce záhrady“

Strom nazývaný „Srdce záhrady“, v juhozápadnej oblasti Poľska, získal titul Európsky strom roka 2024. Buk, …

Consent choices