pracovne miesta
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Miera voľných pracovných miest v EÚ medziročne stúpla

Miera voľných pracovných miest v treťom kvartáli 2017 v rámci eurozóny dosiahla 1,9 %. Medziročne sa tak zvýšila z úrovne 1,6 % a v porovnaní s predchádzajúcim kvartálom stagnovala. V rámci celej 28-člennej Európskej únie sa miera voľných pracovných miest v treťom kvartáli 2017 zvýšila na 1,8 % z úrovne 1,7 % v rovnakom období vlaňajška. V medzikvartálnom porovnaní zostala miera stabilizovaná.

V stavebníctve a priemysle eurozóny bola v treťom štvrťroku 2017 miera voľných pracovných miest 1,6 % a v službách 2,2 %. V rámci celej EÚ bola miera voľných pracovných miest v treťom kvartáli v stavebníctve a priemysle 1,7 % a v službách 2,3 %. Informoval o tom štatistický úrad Európskej únie Eurostat.

Miera voľných pracovných miest je definovaná ako percentuálny pomer počtu voľných pracovných miest k celkovému počtu obsadených pracovných miest a miest, ktoré chcú zamestnávatelia obsadiť.

Na Slovensku miera voľných pracovných miest medziročne stagnovala, a to na úrovni 1,1 %. V priemysle a stavebníctve Slovenska bola miera voľných pracovných miest v treťom kvartáli 2017 na úrovni 1,1 % a v službách na úrovni 1 %.

Najvyššia celková miera voľných pracovných miest počas júla až septembra 2017 bola v rámci EÚ v Českej republike (4,1 %), Belgicku (3,6 %) a Nemecku (2,7 %). Najnižšiu mieru evidovali v Grécku, a to vo výške 0,5 %. Na druhej najhoršej priečke boli Bulharsko a Španielsko (zhodne 0,8 %) nasledované Portugalskom (0,9 %).

Viac..  Panetta: V ECB panuje čoraz väčšia zhoda v otázke zníženia úrokov

V porovnaní s tretím štvrťrokom 2016 miera voľných pracovných miest vzrástla v 22 členských krajinách, v dvoch sa nezmenila a klesla v troch. Najviac sa zvýšila v Českej republike (o jeden percentuálny bod), Belgicku a Rakúsku (zhodne o 0,7 percentuálneho bodu). Medziročný pokles v treťom štvrťroku 2017 evidovali v Grécku (-0,3 pb), Rumunsku (-0,2 pb) a na Cypre (-0,1 pb).

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Benefitom členstva v EÚ sú podľa analytikov najmä jednotný trh a eurofondy

Voľný prístup slovenských firiem na spoločný trh s viac ako 450 miliónmi ľudí, voľný pohyb …

Consent choices