Uber
Ilustračné PHOTO: © European Union- EP.

Víťazstvo taxikárov. Európsky súd rozhodol v neprospech služby Uber

LUXEMBURG / Európsky súdny dvor rozhodol v stredu o budúcnosti služby Uber v Európskej únii. Stanovil, že nejde o digitálnu, ale o prepravnú službu a teda musí žiadať o licenciu a povolenie podľa príslušných zákonov jednotlivých štátov v EÚ.

Súdny dvor Európskej únie reagoval na podnet obchodného súdu v Barcelone, ktorý prejednával žalobu profesijnej organizácie združujúcej vodičov miestnych  taxislužieb proti filiálke Uberu v Španielsku za nekalú súťaž. Hovorca spoločnosti Uber sa vyjadril: „Toto rozhodnutie nič nemení, lebo vo väčšine krajín Európskej únie už fungujeme podľa zákona o doprave“. Uber sa bude musieť odteraz riadiť tým, čo v jednotlivých štátoch platí pre prepravné firmy.

Na odpor ale nenarazila služba Uber len v Španielsku, jej prevádzku zakázali aj iné svetové veľkomestá, alebo jej prevádzku aspoň výrazne obmedzili. Napríklad v Londýne vypršala licencia Uberu v Londýne a mesto sa rozhodlo ju už neobnoviť. Uber musel skončiť v Maďarsku, Dánsku či Izraeli. Proti Uberu protestovali taxikári aj v Bratislave, vyskytol sa aj prípad individuálneho napadnutia vodiča Uberu taxikárom.

Viac..  Ženy musia mať plnú kontrolu nad svojimi sexuálnymi a reprodukčnými právami

Spoločnosť Uber čelí aj žalobe za masívny únik dát z roku 2016, ktorý sa dotkol 57 miliónov zákazníkov a vodičov.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices