ludia
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Obyvatelia V4 hodnotia svoje krajiny zle. Myslíme si, že sme bezmocní

BRATISLAVA / Slovákov, Čechov, Maďarov a Poliakov sa vo výskume pýtali, ako sú spokojní s politickou a s ekonomickou situáciou vo svojej krajine. Podľa výskumu, ktorý vykonal Inštitút pre verejnú politiku prevažuje nespokojnosť obyvateľov so situáciou vo svojej krajine.

Napriek všeobecnej nespokojnosti hodnotia najlepšie vývoj vo svojej krajine Poliaci, nasledujú Česi, za nimi sú Slováci a na chvoste rebríčka sa nachádzajú Maďari. „Výskum ukázal, že politická mentalita a vnímanie reality sú vo V4 veľmi podobné. Napriek tomu, že v reálnom živote sa nedejú identické veci, tak občania majú tendenciu vnímať situácie veľmi podobne. Vo všetkých krajinách prevažuje pocit značnej nespokojnosti so smerovaním krajiny,“ uviedla sociologička Zora Bútorová.

Obyvatelia krajín V4 pociťujú vysokú nedôveru k politickým stranám, k parlamentu či k vláde. V Česku na rozdiel od ostatných krajín regiónu prevažuje negatívne hodnotenie Európskej komisie a Európskeho parlamentu než národnej vlády a parlamentu. V štátoch V4 je značne rozšírený názor, že politici majú v rukách všetku moc, a že obyčajný človek je bezmocný. Väčšina opýtaných si tiež myslí, že je lepšie nemiešať sa do politiky, pretože si môžu „popáliť prsty“. 

Viac..  Benefitom členstva v EÚ sú podľa analytikov najmä jednotný trh a eurofondy

Podľa výskumu sa Česi a Slováci zaujímajú o politiku menej ako Poliaci a Maďari. Zatiaľ čo v Česku a na Slovensku majú záujem o celoštátnu politiku zhruba dve tretiny obyvateľstva, v Poľsku je to viac ako tri štvrtiny a v Maďarsku až 85 percent.

Zo slovenskej časti štúdie tiež vyplýva, že za najdôležitejšie zmeny od pádu komunizmu v roku 1989 označili Slováci vstup do Európskej únie, prijatie eura a otvorenie hraníc. Zhruba tretina odpovedí ohľadom zmien bola ale formulovaná negatívne, a to pre presvedčenie o nepriaznivých sociálnych dopadoch ekonomickej zmeny, ale aj pre nezamestnanosť, klientelizmus či pre korupciu. 

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Benefitom členstva v EÚ sú podľa analytikov najmä jednotný trh a eurofondy

Voľný prístup slovenských firiem na spoločný trh s viac ako 450 miliónmi ľudí, voľný pohyb …

Consent choices