peniaze
Ilustračné PHOTO: © European Union- EP.

Koledujeme si o problémy. Slováci sa stále viac zadlžujú

BRATISLAVA / Rýchle zadlžovanie Slovákov môže mať nepriaznivé následky na našu ekonomiku. V súčasnosti majú pôžičku až štyri z desiatich domácností a toto číslo stále stúpa. Národná banka preto od januára sprísňuje podmienky na poskytovanie hypoték i spotrebiteľských úverov.

Žiť na dlh je na Slovensku stále v kurze. Lacné peniaze využíva čoraz viac ľudí a v tempe zadlžovania predbiehame nielen krajiny eurozóny, ale aj krajiny východnej Európy. Podľa analytikov by tento trend mohol mať nepriaznivý vplyv aj na hospodársky rast štátu.

Ekonomické teórie totiž naznačujú, že prvé problémy sa zvyknú objavovať už pri 30 percentnom zadlžení domácností, no na Slovensku je to ešte o desať percent viac. Zarážajúce je, že toto číslo stále rýchlo rastie a preto Národná banka zatiahla ručnú brzdu. „To, že sa ľudia zadĺžujú je spôsobené najmä nízkou finančnou gramotnosťou a masívnou kampaňou bánk a nízkymi úrokovými sadzbami, preto aj Slovenská národná banka prichádza s novými a s prísnejšími pravidlami,“ povedal Michal Wilhelm, finančný sprostredkovateľ Fincentrum.

Viac..  J. Sturnaras: V roku 2024 sú možné štyri zníženia úrokových sadzieb ECB

„Je dôležité to, aby úvery, ktoré sú poskytované v dobrých časoch, boli splácané aj v časoch horších,“ uviedla hovorkyňa Národnej banky Slovenska Jana Kováčová.Regulované tak budú od nového roka nielen hypotéky, no po prvý raz aj spotrebiteľské úvery, pri ktorých je podstatne vyššie riziko ich nesplácania. Otázne je, či sa Slováci uskromnia alebo si začnú požičiavať od nebankoviek.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

EK schválila Slovensku 20 miliónov eur na podporu podnikov v súvislosti s vojnou na Ukrajine

Európska komisia schválila slovenskú schému vo výške 20 miliónov eur na podporu podnikov pôsobiacich v prvovýrobe …

Consent choices