potraviny
Ilustračné PHOTO: © European Union- EP.

Čo nepredajú, dostane charita. Dobrý skutok nariaďuje zákon

PRAHA / Obchodné reťazce v Česku majú od Nového roka povinnosť dávať nepredané jedlo charite. Objem darovaných potravín by sa tak mohol navýšiť až päťnásobne.

Veľké obchody musia od januára 2018 darovať charitám všetko jedlo, ktoré už nepredajú. Na túto povinnosť vyplývajúcu zo zákona o potravinách sa tešia neziskové organizácie, ktoré potom tovar rozdajú tým, ktorí to potrebujú.

Ako uvádza portál Aktualne.cz, vďaka novému zákonu sa spolupráca s reťazcami výrazne rozšíri a prehĺbi. Česká federácia potravinových bánk očakáva, že by sa objem darovaného jedla mohol navýšiť až päťkrát. „Myslím si, že vďaka novej legislatíve by sme v roku 2018 mohli rozdať až 10 000 ton jedla,“ uviedla Veronika Láchová z Českej federácie potravinových bánk.

Zákon vo všeobecnosti určuje, že darované potraviny musia byť bezpečné, nezisková organizácia ich musí rozdávať zadarmo a musí evidovať čo prevzala, v akom množstve a komu to dala. Ku klasickým rozdávaným tovarom patria prevažne „suché veci“ ako sú cestoviny, ryža, konzervy, káva, čaj či sušienky. Môžu sa predávať aj tri mesiace po dátume minimálnej trvanlivosti a patria tak k najmenej rizikovému tovaru. 

Viac..  Komisia zaregistruje iniciatívu občanov „Môj hlas, moja voľba: za bezpečnú a dostupnú interrupciu"

Nízkorizikové je aj pečivo, zelenina a ovocie, ale za predpokladu, že sa k ľuďom dostane do jedného dňa. Stredne rizikové potraviny, napríklad mrazené, môžu obchody darovať len za predpokladu, že príjemca dokáže udržať nízku teplotu výrobku. Vysoko rizikové sú varené jedlá, mäsové jedlá, čerstvé pečivo s náplňou či mliečne produkty. Tie sa vo všeobecnosti neodporúča darovať.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Ivan Štefanec: Tony potravín a textílií končia ako odpad zbytočne

Európska únia chystá revíziu rámcovej smernice o odpade so zameraním na textilný a potravinársky sektor. …

Consent choices