OBSE
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Slovensko sa stáva súčasťou predsedníckej trojky OBSE

Slovenská republika sa od 1. januára 2018 stáva súčasťou predsedníckej trojky Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) spoločne s Talianskom ako nastupujúcou a Rakúskom ako končiacou predsedníckou krajinou najväčšieho regionálneho bezpečnostného zoskupenia na svete.

Slovensko sa v rámci trojky bude spolupodieľať na predsedaní OBSE s poradným hlasom pri prijímaní najvýznamnejších rozhodnutí organizácie, na čelo ktorej sa ako predsednícka krajina postaví v roku 2019.

Medzi najdôležitejšie samostatné úlohy SR v roku 2018 bude patriť vedenie skupiny Stredomorských partnerov pre spoluprácu s OBSE. Nemenej dôležitým bude v októbri prevzatie vedenia komplikovaných rokovaní o rozpočte organizácie, jej autonómnych inštitúcií a misií.

V prvom štvrťroku tohto roku bude SR predsedať aj Fóru OBSE pre bezpečnostnú spoluprácu, ktorého cieľom je aktívna spolupráca účastníckych štátov na vojenskej úrovni vo fundamentálnych vojensko-politických otázkach bezpečnosti a stability Európy.

Kandidatúru Slovenska na predsedníctvo v OBSE v roku 2019 schválili účastnícke štáty v decembri 2016. Predsedníctvo trvá jeden kalendárny rok a post úradujúceho predsedu vykonáva minister zahraničných vecí.

Osobitným predstaviteľom ministra zahraničných vecí a európskych záležitostí SR pre predsedníctvo SR v OBSE sa od 1. januára stal štátny tajomník MZVaEZ SR Lukáš Parízek.

Viac..  Prvá stratégia obranného priemyslu a nový program na posilnenie bezpečnosti Európy

Slovensko je členom OBSE od svojho vzniku. Organizácia združuje 57 štátov Európy, Strednej Ázie a Severnej Ameriky ako rovnocenných partnerov. Bola vytvorená podľa kapitoly VIII Charty OSN. Všetky účastnícke štáty OBSE majú rovnaké práva a rozhodnutia sa prijímajú konsenzom.

Úlohou OBSE je pracovať na stabilite, mieri a demokracii v Európe prostredníctvom politického dialógu, budovaním vzájomnej dôvery prostredníctvom zdieľaných hodnôt a praktickou prácou všetkých účastníckych štátov. Aktivity organizácie pokrývajú oblasti od politiky, vojenských či ekologických aspektov, až po ekonomiku a ľudské práva.

O dac

Odporúčame pozrieť

Slovensko

Členstvo v Únii prinieslo Slovensku tisícky projektov a investícií vo výške 30 miliárd eur

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Juraj Blanár v utorok otvoril sériu podujatí, …

Consent choices