Peter Kazimir
Peter Kažimír. PHOTO: © European Union.

Peter Kažimír sa stal ministrom financií Európy za rok 2018

Prestížny britský mesačník The Banker patriaci do skupiny Financial Times vyhlásil Petra Kažimíra za „Ministra financií Európy za rok 2018“.  Časopis takto ocenil prácu slovenského ministra financií a výsledky našej ekonomiky. 

Magazín vyzdvihol a ocenil prácu ministra financií Petra Kažimíra. Odkedy sa stal v roku 2012 ministrom financií došlo k výraznému oživeniu slovenskej ekonomiky. Ministrovi sa podarilo výrazne znížiť deficit krajiny zo 4,3% HDP v roku 2012, až na plánovanú úroveň 0,83% v tomto roku. Slovensko tak patrí medzi krajiny s najnižším deficitom verejných financií.

Som rád, že naše úspechy ocenili aj v zahraničí. Je to výsledok nášho snaženia, ale aj skutočnosti, že v rámci Európy sme pre ostatných rovnocenným partnerom, ktorý dokázal svoje postavenie. Samozrejme je to aj záväzok do budúcnosti“, uviedol minister financií Peter Kažimír.

The Banker vyzdvihol rast ekonomiky Slovenska, ktorý v roku 2016 dosiahol 3,3% HDP a na rovnakej úrovni by mal byť podľa očakávaní MMF aj v roku 2017. V tomto roku by mala ekonomika rásť 3,7% ným tempom.

„Verím, že našej ekonomike sa bude dariť aj v budúcnosti a to najmä vďaka investíciám v automobilovom priemysle a technologickým inováciám“, doplnil P. Kažimír.

Viac..  J. Sturnaras: V roku 2024 sú možné štyri zníženia úrokových sadzieb ECB

Rozhodnutie udeliť cenu ministrovi Kažimírovi je výsledkom hodnotenia redakčného tímu časopisu The Banker, ako aj prieskumu medzi vplyvnými európskymi bankármi a ekonómami. V minulosti boli medzi ocenenými írsky minister Michael Noonan, či lotyšská ministerka Dana Reizniece – Ozola.

Časopis The Banker vychádza od roku 1926 a svojich čitateľov má vo viac ako 180 krajinách sveta. Od roku 1996 ho vydáva Financial Times Business. Mesačník prináša pravidelne najdôležitejšie správy z oblasti retailového a firemného bankovníctva, informuje o technologickom rozvoji, produktových inováciách, vývoji softvéru, uvádza profily jednotlivých krajín a komentáre a názory medzinárodne uznávaných expertov.

V odborných kruhoch je považovaný za rešpektovaný zdroj informácií o bankovníctve a jeho rebríčky sú uznávaným meradlom úspechu.

O dac

Odporúčame pozrieť

EK schválila Slovensku 20 miliónov eur na podporu podnikov v súvislosti s vojnou na Ukrajine

Európska komisia schválila slovenskú schému vo výške 20 miliónov eur na podporu podnikov pôsobiacich v prvovýrobe …

Consent choices