Macron
Francúzsky prezident Emmanuel Macron. PHOTO: © European Union- EP.

Macron plánuje zákon určený na boj s dezinformáciami

Francúzsky prezident Emmanuel Macron v stredu oznámil, že plánuje navrhnúť nový zákon určený na boj proti dezinformáciám na internete počas volebných kampaní. Vyjadril sa tak počas stretnutia s novinármi v Elyzejskom paláci, kde predstavil svoj program na rok 2018.

Podľa francúzskej hlavy štátu je sloboda tlače „najvyšším prejavom slobody“ a novinári sú prví „ohrozovaní propagandou“. Preto chce, aby webstránky zverejňovali informácie o tom, kto ich platí, a aby bolo množstvo peňazí za sponzorovaný obsah obmedzené. V prípade falošných správ by francúzske úrady mohli podniknúť mimoriadne právne kroky na potlačenie takéhoto obsahu, v niektorých prípadoch by mohli pristúpiť až k blokovaniu prístupu k takýmto webstránkam, vysvetlil Macron.

Prezident odsúdil skutočnosť, že „existuje finančná stratégia na podporu pochybností a vytváranie alternatívnych skutočností, ktoré umožňujú ľuďom myslieť si, že médiá a politici vždy viac alebo menej klamú.“ Zdôraznil tiež, že „slobodu tlače nenapádajú len diktatúry“, ale aj demokratické krajiny vrátane Európskych štátov a odvolal sa pri tom na Maďarsko a Poľsko a ich ostatné konanie v súvislosti so slobodou médií. V kontexte slobody tlače tiež Macron spomenul Turecko a Rusko, ktoré by podľa neho ako signatárske krajiny Európskeho dohovoru o ľudských právach mali „splniť svoje záväzky“.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

Viac..  Komisia uverejňuje správu o stave Schengenu s prioritami na nasledujúci rok

O dac

Odporúčame pozrieť

Poľnohospodári vo viacerých krajinách EÚ protestujú proti opatreniam

Poľnohospodári vo Francúzsku, Poľsku, Rumunsku i viacerých ďalších európskych krajinách v posledných dňoch blokujú cestné …

Consent choices