utecenci
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Fico s Babišom sa zhodli v odmietaní kvót na prerozdeľovanie migrantov

Slovami – „vitaj na Slovensku, vitaj doma“ privítal premiér Robert Fico svojho českého kolegu Andreja Babiša na jeho prvej oficiálnej zahraničnej návšteve. Slovenský premiér zároveň vyzdvihol dlhodobé kvalitné vzťahy medzi krajinami: „Mimoriadne si vážim, že sme dlhé roky partneri, ktorí sa nikdy neoklamú, vždy sa podporia, a to som videl aj pri posledných rozhodnutiach, ktoré sa týkali napríklad premiestňovania európskych agentúr z Veľkej Británie do Európy, kde Slovenská a Česká republika preukázali veľkú mieru solidarity a vzájomnej podpory.“

Premiér priblížil, že na návšteve prebrali s Andrejom Babišom celý okruh tém, ktoré sú dôležité ako pre Slovensko, tak Česko a informoval o hlavných záveroch, ktoré považujú obaja premiéri  za najpodstatnejšie. Medzi najdôležitejšie určite patrí maximálne využitie 25. výročia samostatnej českej a slovenskej štátnosti, ako aj samotný rok 2018 na ďalšie posilňovanie vzájomných väzieb medzi Slovenskou a Českou republikou. „Verím, že sa nám to podarí a že budeme celý rok 2018 využívať každú jednu príležitosť, aby sme pripomínali nielen Slovákom a Čechom, ale celej Európe, aký je to úspešný príbeh,“ dodal na margo rozdelenia našich krajín premiér R. Fico.

Viac..  Predbežná dohoda o lepšom cezhraničnom presadzovaní pravidiel bezpečnosti cestnej premávky

Premiéri sa tiež zhodujú v odmietaní kvót na prerozdeľovanie migrantov v rámci Európskej únie a majú podobný názor okrem iného aj na to, že zásadné politické rozhodnutia v tomto európskom bloku je potrebné prijímať konsenzom šéfov členských štátov a vlád. „Chceme a budeme prejavovať solidaritu Českej republike, ale aj Poľsku a Maďarsku, pokiaľ ide o žaloby, ktoré boli na tieto krajiny podané, pretože to je úplný nezmysel,“ dodal R. Fico.

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices