peniaze
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Od januára vstupujú do platnosti ďalšie opatrenia na posilnenie transparentnosti eurofondov

Úrad podpredsedu vlády SR pre investície a informatizáciu zavádza ďalšie opatrenia na zvýšenie transparentnosti a zjednodušenie čerpania eurofondov. Hlavné zmeny sa týkajú predchádzania rizík, zvyšovania informovanosti a povinného hodnotenia skupinami expertov.

Od 01. januári 2018 vstupuje do platnosti ďalšia séria opatrení, ktoré sú súčasťou Akčného plánu na posilnenie transparentnosti eurofondov. Akčný plán pripravil Úrad podpredsedu vlády SR pre investície a informatizáciu v spolupráci s mimovládnymi organizáciami, medzi nimi aj s Nadáciou Zastavme korupciu.

Jedným z nových opatrení na zvyšovanie kvality vyhlasovaných výziev je povinné vypracovanie rizikovej analýzy. Tie vypracujú riadiace orgány s metodickou podporou Centrálneho koordinačného orgánu (CKO) pre každú výzvu jednotlivo. Analýza musí obsahovať spôsoby, akými budú riziká eliminované.

Po novom platí aj opatrenie na zvýšenie informovanosti potenciálnych žiadateľov. Riadiace orgány sú povinné pred samotným vyhlásením výzvy informovať verejnosť o tejto výzve – aké sú jej základné parametre, kto môže žiadať o finančný príspevok a na čo a pod..

 „Zvyšovanie transparentnosti ide ruku v ruke s väčšou informovanosťou. Riadiace orgány musia o svojich výzvach informovať, aby sa o nich dozvedelo čo najviac ľudí a nie len úzky okruh,“ povedal podpredseda vlády Peter Pellegrini. 

Podstatnou zmenou je, že vedecko-výskumné projekty a projekty zavádzajúce inovácie nad 10 miliónov EUR budú povinne hodnotené skupinami expertov. „Hodnotiteľov začlenia do skupín podľa odbornosti, aby sa už nestalo, že lekár ohodnotí projekt z oblasti strojárstva či hutníctva,“ dodal vicepremiér.

Viac..  MS SR odmieta kritiku Európskej komisie, na pozastavenie plánu obnovy nevidí dôvody

Akčný plán, ktorý obsahuje celkovo 36 opatrení, predstavili P. Pellegrini spolu s premiérom Robertom Ficom predstavili koncom septembra 2017. Pozitívne ho hodnotí aj Európska komisia.

O dac

Odporúčame pozrieť

MS SR odmieta kritiku Európskej komisie, na pozastavenie plánu obnovy nevidí dôvody

Ministerstvo spravodlivosti (MS) SR je presvedčené, že na pozastavenie plánu obnovy a odolnosti neexistujú dôvody. …

Consent choices