erdogan
Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. PHOTO: © European Union.

Turecko už nebaví čakať v predsieni Európskej únie

PARÍŽ / Turecký prezident Erdogan sa vyjadril k vstupu turecka do Európskej únie. Na členstvo vraj čakajú už príliš dlho.

Neobvykle priamo turecký prezident Recep Tayyip Erdogan vyzval Európsku úniu, aby sa vyjadrila, či chce Turecko za svojho člena, alebo nie. Počas návštevy Francúzska vyhlásil, že jeho krajina nebude na toto rozhodnutie čakať naveky. „Už nás to naozaj nebaví,“ povedal Erdogan na spoločnej tlačovej konferencii po rokovaniach s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom. „Bohužiaľ, je to tak, že prvé kroky sme urobili v roku 1963, a je to teda už 54 rokov, čo Turecko čaká v predsieni EÚ,“ vyhlásil Erdogan. „Nemôžeme donekonečna prosíkať a čakať, kedy nás zavolajú,“ dodal.

O členstve Turecka v únii sa v minulých desaťročiach seriózne uvažovalo, no po tom, ako sa Erdoganov režim začal posúvať smerom k autoritárskej vláde, sa v súčasnosti celá únia zhoduje v tom, že o členstve Ankary aktuálne nemôže byť ani reči. Opatrné slová volil aj Macron, ktorý na spoločnej tlačovke s Erdoganom povedal, že vzťah medzi Európou a Tureckom treba znova premyslieť, pričom cieľom by podľa neho malo byť vybudovanie takého partnerstva, ktoré zabezpečí, že budúcnosť Turecka sa bude budovať tvárou k Európe a s Európu.

Viac..  Ifo: EÚ musí viac zohľadňovať hospodárske súvislosti svojej klimatickej politiky

Macron oznámil, že na rokovaniach s Erdoganom preložil aj otázku slobody médií a porušovania ľudských práv v Turecku. Ako dodal, Erdoganovi odovzdal zoznam novinárov a ľudskoprávnych aktivistov, ktorých podľa jeho názoru Turecko neoprávnene zadržiava. Erdogan na to zareagoval poznámkou, že „niektorí stĺpčekári a názoroví lídri sú záhradníkmi terorizmu“.

Viac sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O red

Odporúčame pozrieť

Erdogan

Erdogan: Prístupový proces EÚ s Ukrajinou uviazne ako v prípade Turecka

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan tvrdí, že prístupové rokovania Ukrajiny a Moldavska s Európskou úniou …

Consent choices