pocitac
Ilustračné PHOTO: © European Union- EP.

Sociálnym sieťam v Nemecku hrozia pokuty ak nevymažú nevhodný obsah. Kritici hovoria o cenzúre

BERLÍN / V Nemecku od začiatku nového roka platí nový zákon, ktorý sa dotýka sociálnych sietí. Tým hrozí pokuta v prípade, že nebudú mazať nenávistné komentáre či ohovárania. V dôsledku tohto zákona už o svoj účet prišla podpredsedníčka AfD. Kritici zákona tvrdia, že nový zákon zaváňa cenzúrou.

Podľa niektorých kritikov sa stalo presne to, čo očakávali. Sociálne siete v obavách, že ich čakajú vysoké pokuty, začali mazať všetko, čo by mohlo spadať do definície podnecovania násilia a nenávisti. Zákon kritizujú okrem politikov z AfD aj novinárske organizácie, právnici či liberálne zmýšľajúci Nemci. Všetkým vadí obmedzenie slobody prejavu.

Podľa portálu IDnes.cz presadil zákon minister spravodlivosti Heiko Maas ako nástroj na kontrolu xenofóbnych výrokov. Zrušenie tohto zákona teraz žiadajú aj názorové strany, ktoré zvyčajne stoja proti sebe. 

Medzi Nemcami začali kolovať výzva ako napríklad „sloboda satire“. Bola to reakcia na zablokovanie účtu satirickému mesačníku Titanic. Twitterový účet meačníka bol deaktivovaný asi 48 hodín. Nemecké médiá ale informujú aj o prípadoch, kedy si ľudia z osobných pohnútok navzájom nahlasujú účty, prípadne skúšajú, čo nahlásenie cudzieho účtu vlastne znamená.

Viac..  Komisia zavádza plány na získanie európskeho diplomu

Prevádzkovatelia sociálnych sietí musia nevhodný obsah do 24 hodín zmazať. V opačnom prípade im môže hroziť pokuta, ktorá sa môže vyšplhať až na 50 miliónov eur. 

Viac sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O red

Odporúčame pozrieť

digitalizacia, online

EÚ online platformám: Eliminujte dezinformácie o voľbách, inak riskujete postihy

Európska komisia ako najvyšší orgán EÚ sa chystá prijať nové prísnejšie smernice pre veľké sociálne …

Consent choices