Mateusz Morawiecki
Poľský premiér Mateusz Morawiecki. PHOTO: © European Union.

Čistky v Poľsku, premiér vymenil deväť ministrov

VARŠAVA / Poľský premiér Mateusz Morawiecki mení vládny kabinet. Robí tak krátko pred jeho cestou do Bruselu, kde sa bude snažiť o zvrátenie sankcií Európskej únie (EÚ) voči Poľsku za reformy v súdnictve.

Zloženie novej vlády by mohlo naznačiť či sa krajina snaží zmeniť svoj postoj k štandardom EÚ, píše tlačová agentúra AP s tým, že najväčší záujem vzbudzuje možné nahradenie súčasných ministrov zahraničia a obrany.

Vláda potrebuje nových ministrov financií a rozvoja, ktorých pozície sa uvoľnili po tom, ako sa Morawiecki v decembri ujal funkcie premiéra. Noví ministri by mali zložiť sľub prezidentovi Andrzejovi Dudovi.

​“Hlboko verím, že tieto zmeny prispejú k ešte efektívnejšej práci vlády. Gratulujem premiérovi, a to predovšetkým k odvahe a schopnosti presadiť zmeny, personálne i organizačné,“ vyhlásil na záver ceremónie prezident Duda, ktorý ako vrchný veliteľ ozbrojených síl viedol praktický otvorený spor s Macierewiczem.

Viac..  Eurokomisia pozitívne zhodnotila Plán pre Ukrajinu, umožní to miliardové platby

„Naša vláda nie je proti niekomu, ale je vládou pre nové, stále lepšie Poľsko. Nechceme byť vládou dogmatickou, doktrinárskou, vládou krajností, ale chceme byť vládou, ktorá spája ekonomiku so spoločnosťou,“ povedal premiér Morawiecki, sľubujúci „budovať Poľsko silné a bezpečné „a“ demokraciu so srdcom „.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Tusk

Poľský premiér Tusk upozornil na hrozbu novej vojny v Európe, píšu médiá

Poľský premiér Donald Tusk pre európske média uviedol, že Európa znova vstúpila do predvojnového obdobia. …

Consent choices