zemegula
PHOTO: redakcia/red.

Čo nové vo svete? Prinášame vám prehľad uplynulého 1. týždňa 2018

INFLÁCIA V EUROZÓNE V ZÁVERE ROKA SPOMALILA DYNAMIKU RASTU

NEMECKO: Finalizácia indexu PMI vo výrobnom sektore dopadla v súlade s rýchlym odhadom na úrovni 63,3 bodu, čím dosiahol tento index rekordnú úroveň. Miera nezamestnanosti za december zotrvala na historicky nízkej úrovni 5,5 %. Pozitívne prekvapenie priniesli novembrové tržby z nemeckého maloobchodu. Tie medziročne vzrástli o 4,4 %, čo je dvojnásobný rast ako očakávali trhy. Aj v porovnaní s októbrom sa tržby zvýšili solídnym tempom, a to o 2,3 % a vysoko tak preskočili trhové očakávania na úrovni jedného percenta.

EUROZÓNA: Index PMI vo výrobnom sektore za eurozónu bol potvrdedný za december na úrovni prvotného odhadu 60,6 bodu, čo je najvyššia hodnota od čias zberu týchto dát, t. j. od roku 1997.

„Inflačné čísla z eurozóny však až tak veľmi nepotešili. Zatiaľ čo ceny priemyselných výrobcov [inflácia PPI] vzrástli v novembri medziročne o 2,8 %, čo prekonalo odhady o 0,3 percentuálneho bodu, tak rast spotrebiteľských cien nenaplnil trhové očakávania. Inflácia v menovom bloku v závere minulého roka totižto klesla z novembrových 1,5 % na decembrových 1,4 %, s čím trhy aj počítali. Pri jadrovej inflácii investori očakávali medziročný rast o 1 %, no spotrebiteľské ceny mimo regulovaných cien stagnovali na novembrovej úrovni 0,9 %,“ uviedol analytický tím Poštovej banky.

USA: Finálne čísla indexu PMI výrobného sektora dosiahli v decembri úroveň 55,1 bodu, čo je najvyššia hodnota od marca 2016. Index ISM vo výrobnom sektore v záverečnom mesiaci vlaňajška vzrástol na 59,7 bodu, čo prekonalo trhové očakávania na úrovni 58,2 bodu. Hodnota ISM indexu tak dosiahla druhú najvyššiu úroveň za posledné šesťročné obdobie. ADP report prekonal očakávania trhu na úrovni 190 tisíc pracovných miest, pričom ich v decembri pribudlo až 250 tisíc. Nové žiadosti o podporu v nezamestnanosti mierne prekročili trhové očakávania o 10 tisíc na 250 tisíc žiadostí.

Viac..  Nemecká priemyselná a obchodná komora vyzvala na dokončenie dohody EÚ - Mercosur

Uplynulý týždeň bola zverejnená aj zápisnica z posledného zasadnutia americkej centrálnej banky. Tá potvrdila, že centrálni bankári sú za pomalé zvyšovanie sadzieb. V tomto roku počítajú s troma zvýšeniami po 25 bázických bodov. Väčšina predstaviteľov Fed-u očakáva rast inflácie smerom k dvojpercentnému cieľu. No mnohí majú obavy, že inflácia ostane pod cieľom dlhšiu dobu. Daňová reforma by podľa americkej centrálnej banky mala zlepšiť spotrebu a investície a prispieť k rýchlejšiemu rastu.

Zamestnanosť mimo poľnohospodárskeho sektora – NfP [Nonfarm Payrolls] vzrástla v decembri o 148 tisíc pracovných miest, čo je však o zhruba 40 tisíc menej ako očakávali trhy. Miera nezamestnanosti ale zotrvala v záverečnom mesiaci uplynulého roka už tretí mesiac v rade na historicky nízkej úrovni 4,1 %. Medziročný rast priemernej hodinovej mzdy v decembri bol v súlade s trhovými očakávaniami na úrovni 2,5 %. Index ISM v službách v decembri klesol o -1,5 bodu na úroveň 55,9 bodov, no trhy očakávali mierny rast o 0,2 bodu. Novembrové priemyselné objednávky v USA zaznamenali výraznejší rast [1,3 %] po októbrových 0,4 %. Aj finálne objednávky tovarov dlhodobej spotreby v novembri rástli o 1,3 %, čo bolo v súlade s prvotným odhadom.

VEĽKÁ BRITÁNIA: Britský minister D. Davis vyhlásil, že Európska únia si nemôže vyberať, ktoré časti hospodárskych vzťahov si chce udržať s Londýnom po odchode z únie. Vyjadril sa aj, že dosiahnutie dohody na prechodnom období po brexite do konca marca je reálne.

O dac

Odporúčame pozrieť

Benefitom členstva v EÚ sú podľa analytikov najmä jednotný trh a eurofondy

Voľný prístup slovenských firiem na spoločný trh s viac ako 450 miliónmi ľudí, voľný pohyb …

Consent choices