sud
Ilustračné PHOTO: © European Union- EP.

Medzinárodná prestíž a rozprávkový plat: O post sudcu v Luxemburgu bojujú traja muži

BRATISLAVA, LUXEMBURG / O žiadaný post sudcu v Luxemburgu budú napokon bojovať traja muži. Každý z nich má za sebou bohatú kariéru a každý sa venoval niečomu inému. Víťaz je na najlepšej ceste za medzinárodnou prestížou, ale aj za rozprávkovým platom.

Prezidentov poradca s bohatými medzinárodnými skúsenosťami, dlhoročný sudca najvyššieho súdu ale aj expert na ľudské práva v Štrasburgu. Táto trojica sa už o dva týždne bude uchádzať o post na súde s najväčšou európskou agendou a s platom 20 tisíc eur. „Je to veľmi prestížny post, je to sen každého právnika, ktorý má ambície,“ hovorí Karas.

Slovenskí kandidáti

Slovenskí kandidáti na túto funkciu zatiaľ pohoreli v poslednom kole, keď ich neodobril poradný výbor Únie. Naposledy takto stopol Radoslava Procházku. Jeho niekdajší protikandidát Ivan Rumana to chce teraz skúsiť opäť. Na Najvyššom súde pôsobí 12 rokov. „V navrhovanej pozícii vidím možnosť ďalšieho osobného a odborného rozvoja.  Rozhodujem spory v oblasti hospodárskej súťaže, verejného obstarávania, štátnej pomoci, spory týkajúce sa ochranných známok, daňové colné a finančné veci. Ide o agendu, ktorá má pôvod v práve Európskej únie.“

V minulosti o funkciu usiloval aj Ján Mazák, ktorý predsedal ústavnému súdu a bol aj generálnym advokátom na Európskom súdnom dvore. Kritici mu ale vyčítajú, že je prezidentov poradca. Notárska a advokátska komora nominovala Michala Kučeru. Vyše 15 rokov pôsobí na Európskom súde pre ľudské práva ako právnik a poradca a má aj skúsenosti z Haagu.

Viac..  Výbor Rady Európy podporil členstvo Kosova; Srbsko to odsúdilo

Na to, aby kandidát pred súdnou radou uspel a dostal zelenú do Luxemburgu, potrebuje minimálne 10 hlasov. Súdna rada však už niekoľko mesiacov nie je kompletná, čo môže voľby skomplikovať.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

EK schválila Slovensku 20 miliónov eur na podporu podnikov v súvislosti s vojnou na Ukrajine

Európska komisia schválila slovenskú schému vo výške 20 miliónov eur na podporu podnikov pôsobiacich v prvovýrobe …

Consent choices