kulturne dedicstvo
Ilustračné PHOTO: © European Union.

EÚ vyhlásila rok 2018 za Európsky rok kultúrneho dedičstva

Európska únia chce takto poukázať na rôznorodosť, spoločné dejiny a pestrosť kultúr, na ktorých stojí súčasná Európa.

Práve kultúrne dedičstvo dáva každej krajine jej vlasntú identitu. A nielen to. Je dôležitou súčasťou nášho hospodárstva, v kultúrnom sektore totiž pracuje mnoho ľudí. Investície doň preto nie sú žiadnou stratou.

„Chceme vrátiť kultúrne dedičstvo späť do povedomia verejnosti. Dať mu dôstojnosť, ktorú si zaslúži, a tak posilniť našu identitu. Zároveň chceme znovuobjaviť to, čo z nás robí Európanov,“ hovorí spravodajca Mircea Diaconu.

Parlamentu sa po rokovaniach s Komisiou a Radou podarilo pre rok kultúrneho dedičstva zabezpečiť rozpočet vo výške 8 miliónov eur. Peniaze sa budú čerpať z existujúcich fondov a využijú sa na rozličné verejné podujatia a aktivity. Ide o investíciu s veľkou návratnosťou. „Štúdie v odvetví preukázali, že investovanie jedného eura má návratnosť viac než 20 eur,“ dodáva Diaconu.

Sektor kultúrneho dedičstva zamestnáva v EÚ priamo 300 000 ľudí. Okrem toho nepriamo vytvára ďalších 7,8 milióna pracovných miest. Vyplýva to zo správy Cultural Heritage Counts for Europe.

Viac..  E. Brogiová: Zákon o slobode médií je súčasťou úsilia EÚ o posilnenie demokracie

Hlavnými cieľmi tohto Európskeho roka je podporovať kultúrne dedičstvo v rámci kultúrnej rozmanitosti a medzikultúrneho dialógu, zvýšiť jeho prínos pre spoločnosť a ekonomiku a propagovať ho aj navonok. To, že EÚ si chce tento rok uctiť svoje kultúrne dedičstvo, je odozvou na ničenie kultúrnych pamiatok na Blízkom východe.

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices