brexit
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Brexit: Najťažšia časť rokovaní ešte len príde

Poslanci Európskeho parlamentu ocenili dosiahnutý pokrok v rokovaniach o brexite, zdôraznili však, že vyjednávačov najťažšia časť rozhovorov ešte len čaká. 

Poslanci v pondelkovej rozprave s predsedom Európskej rady Donaldom Tuskom a šéfom Európskej komisie Jeanom-Claudom Junckerom o záveroch decembrového samitu lídrov EÚ varovali britskú vládu, aby nepovažovala prípadnú dohodu o prechodných opatreniach za istú. Zdôraznili tiež potrebu formalizovať dohodu o vystúpení Spojeného kráľovstva z Európskej únie v čo najkratšom čase.

Zákonodarcovia EÚ vyzvali britskú vládu, aby namiesto oslavy niektorých ňou komunikovaných priorít – ako napríklad farby nových pasov, ktorú si Londýn mohol vždy zvoliť slobodne – jasne načrtla svoju víziu budúcich vzťahov Spojeného kráľovstva s Úniou. Niektorí poslanci jej tiež pripomenuli, že akýkoľvek vzťah krajiny po vystúpení z EÚ nebude pre ňu nikdy tak prínosný, ako samotné členstvo v Únii.

Rokovania medzi EÚ a Spojeným kráľovstvom budú náročné, nakoľko všetky zainteresované strany sa budú snažiť dosiahnuť čo najlepšie riešenie pre svojich občanov, uviedla časť zákonodarcov. Parlamentný koordinátor pre brexit Guy Verhofstadt v tejto súvislosti podčiarkol potrebu získania garancií pre občanov EÚ, ktorí budú chcieť v budúcnosti zotrvať v Spojenom kráľovstve. Nový pobytový status, ktorý navrhla britská vláda, by nemal nadobudnúť účinnosť pred koncom prechodného obdobia, dodal.

Viac..  M. Šimečka: Do europarlamentu posielame aktívnych odborníkov, voľby chceme vyhrať

Poslanci privítali konkrétne kroky smerom k posilneniu spolupráce členských štátov EÚ v oblasti obrany. Zdôraznili tiež nutnosť reformy eurozóny a vyzvali na prijatie ďalších opatrení na úrovni EÚ v oblasti riešenia migračných výziev a boja proti nezamestnanosti mladých.

Reakcie slovenských poslancov

„Som rád, že rokovania o podmienkach vystúpenia Británie z EÚ pokročili. Je našou spoločnou úlohou vyrokovať a schváliť takú dohodu, ktorá ochráni práva našich občanov v Británii a pripraví podmienky pre ďalšiu bezproblémovú spoluprácu v oblastiach, ako je obchod, bezpečnosť, či slobodný pohyb dát,‟ uviedol poslanec Ivan Štefanec (EPP, SK).

O dac

Odporúčame pozrieť

I. Štefanec: Minister Takáč má farmárov počúvať, nie na nich podávať trestné oznámenia

Farmárske združenia pokračujú vo svojich protestoch pred ministerstvom pôdohospodárstva aj dnes. Minister pôdohospodárstva a rozvoja …

Consent choices