technologie
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Európsky parlament žiada prísnejšiu kontrolu vývozu sledovacích technológií

EÚ sa snaží zabrániť tomu, aby tovary a technológie vyrábané v jej členských štátoch boli v tretích krajinách zneužité na porušovanie ľudských práv. Reviduje preto svoje vývozné pravidlá. 

Niektoré zariadenia alebo technológie, ktoré sú pôvodne vyvíjané na civilné účely, môžu byť v prípade, že sa dostanú do nesprávnych rúk, zneužité proti ľuďom. V tom najhoršom prípade ako zbrane masového ničenia. Európska legislatíva ich označuje ako položky s dvojakým použitím a snaží sa zabrániť tomu, aby boli vyvážané do krajín, kde ich môžu zneužiť.

Technický a technologický vývoj si však vyžiadal aktualizáciu týchto pravidiel, o ktorej bude tento týždeň hlasovať aj Európsky parlament. Jednou z hlavných zmien je prevencia neoprávneného sledovania a kontroly, niektoré zariadenia totiž možno zneužiť na hackovanie počítačov alebo odpočúvanie telefónov. Tento problém sa týka predovšetkým krajín, kde vládnu autoritárske režimy.

Parlamentný výbor pre zahraničný obchod to navrhol pridať jasné pravidlá a definície a zaviesť sankcie za ich porušovanie aj v rámci EÚ.

Viac..  Poľský premiér Tusk upozornil na hrozbu novej vojny v Európe, píšu médiá

Položky s dvojakým využitím

Ide o tovary, software alebo technológie, ktoré môžu byť okrem ich pôvodného účelu zneužité na vojenské účely alebo ako zbrane hromadného ničenia. Napríklad jadrové reaktory, kryogénne chladiace jednotky, výbušniny, kontrolné systémy a zariadenia alebo chemické látky, z ktorých sa dajú vyrobiť nebezpečné  zlúčeniny.

Ako funguje kontrola vývozu

Európske nariadenie stanovuje základné princípy a spoločné pravidlá pre kontrolu vývozu, sprostredkovania, tranzitu a transferu položiek s dvojakým využitím. Tieto pravidlá sú následne implementované prostredníctvom spolupráce a koordinácie členských štátov.

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices