Monika Smolkova
Europoslankyňa Monika Smolková. PHOTO: © European Union- EP.

Monika Smolková: Dodržiavaním pravidiel energetickej únie ušetríme toľko energie, koľko spotrebuje Taliansko za rok

ŠTRASBURG / Európsky parlament po krátkej zimnej prestávke opäť zasadá, aby sa venoval kľúčovým témam roku 2018. Tento rok si dal ako predsavzatie boj proti falošným správam v médiách, ochranu detí v cezhraničných rodinných sporoch a rokuje aj o tom, ako by sme mohli menej míňať elektrickú energiu.

Vzhľadom na to, že od nového roka prebrali predsedníctvo v Rade Európy Bulhari, predstavili na prvom zasadnutí parlamentu svoje plány na najbližších šesť mesiacov. Zamerať sa chcú na mladých ľudí, chcú im umožniť lepšie študovať v zahraničí, ale aj na celoeurópskej úrovni.

Klasickou a prenášanou témou z roku 2017 je brexit. Stále riešia to, aby sa po odchode z Británie vedeli jednotlivé krajiny vysporiadať s prípadným hospodárskym šokom. 

Počas ich predsedníctva sa zavŕši energetická únia Maroša Šefčoviča, pretože legislatívne už bude všetko dotiahnuté do konca. Súvisí s tým aj balík predpisov o takzvanej čistej energii. Europoslanci požadujú záväzné zníženie spotreby energie do roku 2030 na úrovni 40 %. „Chceme, aby sme produkovali také spotrebiče tak, aby spotrebovali oveľa menej energie, ako je to doposiaľ,“uviedol Maroš Šefčovič, podpredseda Európskej komisie pre energetiku.

Viac..  M. Weber: Populisti zvolení do europarlamentu skončia v tábore Putinových priateľov

Zapojiť sa a dodržiavať pravidlá energetickej únie budú musieť všetci. Menej energie budú musieť pohlcovať chladničky, práčky, žiarovky či mikrovlnky, teda všetko, čo má bežná domácnosť k dispozícii. „Ročne by sme ušetrili toľko energie, koľko spotrebuje Taliansko za rok,“ povedala Monika Smolková z Aliancie socialistov a demokratov.

Každá krajina si bude môcť vybrať spôsob ako chce zníženie dosiahnuť. Niektoré krajiny majú viac slnečných lúčov, iné zas vetra alebo vody. Únia preto plánuje oveľa viac podporovať budovanie malých elektrární. Predpisy by sa mali skompletizovať práve počas bulharského predsedníctva v Rade Európy.

 Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices