RAPEX
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Nebezpečná kozmetika môže byť aj na slovenskom trhu, varuje Úrad verejného zdravotníctva

BRATISLAVA / Úrad verejného zdravotníctva upozorňuje na výskyt nebezpečných výrobkov v Európskej únii, ktoré do výstražného systému RAPEX nahlásili kontrolné orgány v Nórsku, v Nemecku a v Taliansku. Výrobky môžu spôsobiť alergické reakcie a je možné, že sa nachádzajú aj na slovenskom trhu.

Do výstražného systému RAPEX určeného pre nepotravinárske výrobky nahlásili kontrolné orgány päť výrobkov, u ktorých je možné, že sa nachádzajú aj na území Slovenska.

V prvom prípade ide o lepidlo na umelé nechty Sheba Nails v bielej fľaši. Vo výrobku bolo zistené prekročené množstvo látky zvanej hydrochinón. Táto zložka je v rozpore s nariadeniami Európskeho parlamentu a Rady Európy. Výrobok môže spôsobiť kožné alergie. Druhým kozmetickým prípravkom je výrobok na bielenie pokožky značky BSQ/Caro bright +. Vo výrobku sa nachádza látka kojic acid vo vyššom množstve ako je povolené. Používanie tohto výrobku preto nie je bezpečné.

Viac..  Komisia stanovuje zásady obmedzujúce používanie najškodlivejších chemikálií

Ďalšími výrobkami sú farba na tetovanie značky Intenze (červená), farba na tetovanie značky Eternal Ink (červená) a farba na tetovanie značky Eternal Ink (žltá), v ktorých bola zistená prítomnosť látky Anisidine a Toluidine, ktoré patria medzi aromatické amíny. Tie by sa vo farbách na tetovanie nachádzať nemali.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

EK schválila Slovensku 20 miliónov eur na podporu podnikov v súvislosti s vojnou na Ukrajine

Európska komisia schválila slovenskú schému vo výške 20 miliónov eur na podporu podnikov pôsobiacich v prvovýrobe …

Consent choices