RAPEX
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Nebezpečná kozmetika môže byť aj na slovenskom trhu, varuje Úrad verejného zdravotníctva

BRATISLAVA / Úrad verejného zdravotníctva upozorňuje na výskyt nebezpečných výrobkov v Európskej únii, ktoré do výstražného systému RAPEX nahlásili kontrolné orgány v Nórsku, v Nemecku a v Taliansku. Výrobky môžu spôsobiť alergické reakcie a je možné, že sa nachádzajú aj na slovenskom trhu.

Do výstražného systému RAPEX určeného pre nepotravinárske výrobky nahlásili kontrolné orgány päť výrobkov, u ktorých je možné, že sa nachádzajú aj na území Slovenska.

V prvom prípade ide o lepidlo na umelé nechty Sheba Nails v bielej fľaši. Vo výrobku bolo zistené prekročené množstvo látky zvanej hydrochinón. Táto zložka je v rozpore s nariadeniami Európskeho parlamentu a Rady Európy. Výrobok môže spôsobiť kožné alergie. Druhým kozmetickým prípravkom je výrobok na bielenie pokožky značky BSQ/Caro bright +. Vo výrobku sa nachádza látka kojic acid vo vyššom množstve ako je povolené. Používanie tohto výrobku preto nie je bezpečné.

Viac..  Predaj nových áut v EÚ ožil a v januári vzrástol

Ďalšími výrobkami sú farba na tetovanie značky Intenze (červená), farba na tetovanie značky Eternal Ink (červená) a farba na tetovanie značky Eternal Ink (žltá), v ktorých bola zistená prítomnosť látky Anisidine a Toluidine, ktoré patria medzi aromatické amíny. Tie by sa vo farbách na tetovanie nachádzať nemali.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices