Leo Varadkar
Írsky premiér Leo Varadkar. PHOTO: © European Union- EP.

Írsky premiér Varadkar vyzval na posilnenie demokratickosti Únie

Poslanci Európskeho parlamentu rozpravou s taoiseachom Írskej republiky Leom Varadkarom odštartovali sériu diskusií s lídrami členských štátov o budúcnosti EÚ. 

Predseda Európskeho parlamentu Antonio Tajani v úvode rozpravy vyhlásil: „Od môjho zvolenia presne pred rokom som zdôrazňoval dôležitosť priblíženia Európy jej občanom. Očakávajú, že prídeme s riešeniami v oblasti zamestnanosti, migračných tokov, bezpečnosti a obrany. Z otvorenej diskusie medzi poslancami a lídrami EÚ budú mať úžitok občania naprieč našim svetadielom. Európsky parlament, jedinú priamo volenú inštitúciu EÚ, to zasadzuje tam, kam patrí – do srdca diskusie o budúcnosti Európy.‟

Írsky premiér Varadkar vyhlásil: „Európsky ideál bol vždy inšpirovaný duchom optimizmu a vierou v lepšiu budúcnosť. Tento ideál prešiel skúškami, nebol však zničený. Na základe našich minulých úspechov máme novú chuť čeliť výzvam budúcnosti.‟

Taoiseach predstavil svoju víziu reformy EÚ, podčiarkujúc pritom najmä potrebu skvalitniť demokraciu – napríklad prostredníctvom celoúniových kandidátskych listín, skompletizovať hospodársku a menovú úniu a zaistiť, že veľké korporácie prispejú k plateniu daní spravodlivým dielom.

V mesiaci, kedy si Írsko pripomína 45 rokov od vstupu do EÚ, vyjadril premiér tejto ostrovnej krajiny vďaku poslancom za ich podporu a solidaritu v rokovaniach o brexite. Poukázal tiež na dôležitosť naplnenia sľubov daných v procese rokovaní a nevyhnutnosť ich pretavenie do praxe.

Viac..  Európsky parlament schválil zásadnú rozpočtovú podporu pre Ukrajinu a EÚ

Väčšina lídrov politických skupín v EP privítala výzvu írskeho premiéra na posilnenie demokratickosti Únie, ktorá by mala prijímať konkrétne opatrenia na ochranu spôsobu života, hodnôt a identít svojich občanov a zaisťovať im bezpečnosť, sociálnu starostlivosť a prosperitu v globalizovanom svete. Mnoho rečníkov tiež podčiarklo, že členské štáty a občania sú spoločne silnejší.

Ako Írsko v minulosti, aj EÚ by sa podľa poslancov mala byť schopná transformovať a prispôsobiť sa novým výzvam, aby mohla lepšie slúžiť svojim občanom. Poslanci tiež opätovne zdôraznili odhodlanie stáť po boku Írska v rokovaniach o brexite a zasadili sa za plné rešpektovanie Veľkopiatkovej dohody.

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices