Benova
Europoslankyňa Monika Beňová. PHOTO: © European Union- EP.

Monika Beňová: Nezamestnanosť mladých zostáva dôležitou výzvou

Plénum Európskeho parlamentu (EP) sa bude dnes zaoberať aj efektívnosťou fungovania podporných mechanizmov na znižovanie nezamestnanosti mladých ľudí. Iniciatíva na podporu zamestnanosti, ako aj záruky pre mladých fungujú už niekoľko rokov.

Rozdiely v miere nezamestnanosti mladých ľudí medzi členskými štátmi Európskej únie sú výrazné. Pokrok je vidno. Pokračovanie v ďalšom znižovaní nezamestnanosti mladých však naďalej zostáva dôležitou výzvou,“ uviedla poslankyňa EP Monika Beňová.

Cieľom európskych podporných schém je integrovať mladých ľudí na trhu práce. V ďalšom období by sa mali viac sústrediť najmä na tých, ktorí si napriek snahe dlhodobo nevedia nájsť uplatnenie, ale aj na najzraniteľnejšie skupiny, kam patria napríklad mladí hendikepovaní,“ priblížila europoslankyňa.

Dôležité je posilňovanie spolupráce so školami a zamestnávateľmi, aby sa darilo odstraňovať nesúlad medzi ponúkanými a požadovanými zručnosťami. Potrebujeme rozvíjať potenciál a zmysluplne využívať ľudský kapitál, ktorý v sebe mladí majú. Aj na Slovensku je v súčasnosti pomerne veľké množstvo voľných pracovných miest, no chýbajú primerane kvalifikovaní ľudia,“ pripomenula.

Viac..  Peter Pollák: V Španielsku som si prevzal prestížnu cenu, ktorú zatiaľ žiadny Slovák nedostal. Ďakujem

Európske mechanizmy majú dopĺňať, no nemôžu nahrádzať vnútroštátne financovanie podpory mladých. Doposiaľ to bohužiaľ často fungovalo tak, že štáty využívali tieto zdroje na financovanie už existujúcich, a nie vytváranie nových opatrení,“ uzavrela Monika Beňová.

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices