Sulik
Europoslanec Richard Sulík. PHOTO: © European Union- EP.

Richard Sulík: Fico preplatil Jaguar, teraz pustí doňho pracovať cudzincov

Strana Sloboda a Solidarita berie na vedomie volanie automobiliek po otvorení slovenského pracovného trhu pre zamestnancov z tretích krajín, ale najskôr upozorňuje, že za tento neblahý stav nesie zodpovednosť primárne vláda Roberta Fica, ktorá poskytla automobilovému priemyslu masívne dotácie. Spôsobila tým jeho silnú koncentráciu na relatívne malom území.

„Opakovane sme vyjadrovali nesúhlas s umiestnením závodu Jaguar Land Rover pri Nitre z hľadiska nevhodného miesta a s ňou súvisiacej extrémne vysokej štátnej pomoci vo výške zhruba 500 miliónov eur,“ uviedla podpredsedníčka SaS a tímlíderka strany pre podnikateľské prostredie Jana Kiššová, podľa ktorej „je absurdné, aby tá istá vláda v ňom umožnila živelné zamestnávanie robotníkov zo Srbska či Ukrajiny, a to len preto, lebo sú ešte lacnejší a s ešte menšími požiadavkami na sociálnu ochranu ako robotníci z Rumunska či Bulharska, teda členských štátov EÚ.“

Podľa liberálov je mimoriadne žiadúce, aby sa Slovensko práve v čase nedostatku pracovných síl vyhlo fatálnym chybám a naopak vyťažilo z migrácie čo najviac pre celú spoločnosť. „Zjednodušene povedané, kvalifikovaní a bezúhonní pracovníci sú v rozumnej miere na Slovensku vítaní v prvom rade z členských štátov EÚ,“ povedal predseda SaS Richard Sulík.

Viac..  E. Jurzyca: Ochota Slovákov vynakladať peniaze na zelené projekty naďalej klesá

Je jasné, že nedostatok pracovných síl na základe celosvetovej konjunktúry pociťujú všetky sektory slovenskej ekonomiky. Nastala teda presne opačná situácia ako v obdobiach vysokej nezamestnanosti, keď absentuje tlak na rast miezd. „Vláda by však mala okamžite prestať ovplyvňovať mzdový vývoj v podnikateľskom sektore administratívnymi opatreniami, lebo dnes situácia na trhu práce hrá v prospech zamestnancov. Populistické zvyšovanie minimálnej mzdy, rôznych príplatkov a zároveň otváranie dverí pre živelný príliv robotníkov z krajín mimo Európskej únie je ďalšou hrubou chybou tretej Ficovej vlády,“ poznamenal poslanec NR SR a tímlíder SaS pre verejné financie Eugen Jurzyca.

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices