europsky parlament
Ilustračné PHOTO: © European Union- EP.

Slovenskí europoslanci vyzývajú na boj proti dezinformáciám a propagande šírenej z Ruska

Poslanci Európskeho parlamentu diskutovali v stredu na plenárnom zasadnutí v Štrasburgu o vplyve ruskej propagandy na členské  štáty Európskej únie.  Zhodli sa, že šírenie dezinformácii a propagandy je vážnou hrozbou pre bezpečnosť v mnohých krajinách EÚ a v jej susedstve. Vyzvali preto k vytvoreniu spoločnej stratégie, ktorá by posilnila  boj s týmto bezpečnostným problémom. Slovenskí poslanci za Európsku ľudovú stranu Pál Csáky, Eduard Kukan, Miroslav Mikolášik, József Nagy a Ivan Štefanec vydali spoločné vyhlásenie, v ktorom upozorňujú na bezpečnostné riziká propagandy šírenej, alebo financovanej zo zahraničia.

Pripájame sa k mnohým našim európskym kolegom v  odsúdení propagandy a dezinformácii, ktoré sa šíria s podporou Ruskej federácie, alebo priamo z Ruska. Táto propaganda a dezinformácie sú rozširované systematickým spôsobom s cieľom  podkopávať demokratické procesy v krajinách Európskej Únie. Vidíme, že Rusko stojí za financovaním mnohých extrémistických hnutí a radikálnych politických strán, ktoré otvorene spochybňujú na  demokratické princípy v EÚ. Tento trend sa prejavuje ako zvlášť nebezpečný pri volebných procesoch  a stáva sa závažným bezpečnostným rizikom pre mnohé krajiny únie vrátane Slovenska.

Sme preto znepokojení z vyhlásení a vystúpení niektorých slovenských vládnych politikov, ktorí sa svojimi výrokmi podieľajú na šírení dezinformácií a ruskej propagandy, čím ohrozujú našu bezpečnosť a oslabujú dôveryhodnosť Slovenska v rámci EÚ. Chceme zdôrazniť potrebu zvyšovania povedomia o týchto rizikách  a aktívneho zapájania sa Slovenska. Podporujeme zvýšenie kapacít v rámci EÙ, ktoré monitorujú a vyhodnocujú riziká spojené s týmito hrozbami.

Viac..  Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Pál Csáky

Eduard Kukan

Miroslav Mikolášik

József Nagy

Ivan Štefanec

Správa je publikovaná v originálnom znení, bez redakčných úprav.

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices