deti
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Súdy sa po novom budú pri rozvode pýtať detí, kde a s ktorým rodičom chcú žiť

ŠTRASBURG / V Európskej únii čoraz viac pribúdajú takzvané cezhraničné manželstvá. Keď si napríklad Slovenka zoberie za muža Čecha, Nemca, alebo Angličana. V prípade rozvodu často nastáva doslova peklo pre tých najmenších, keď si dieťa chce každý z rodičov vziať do svojej krajiny. Európsky parlament preto začal riešiť takzvanú cezhraničnú ochranu detí.

Po novom sa súdy budú detí pýtať automaticky, v ktorej krajine a s ktorým rodičom chcú žiť. Dochádza totiž k zjednoteniu pravidiel v celej Európskej únii. „Ak jeden z rodičov vezme dieťa a odíde z krajiny, kde žije s partnerom, tak to môže byť považované za únos. Mnohí si to neuvedomujú, že sa vystavujú riziku trestného stíhania,“povedala slovenská europoslankyňa Jana Žitňanská.

V Európskej únii evidujú ročne stovky podobných prípadov. K rodičovskému únosu dochádza vtedy, keď je dieťa odobrané z miesta svojho obvyklého bydliska. „To znamená, že nie z miesta, kde má trvalý pobyt alebo kde sa narodilo, ale z miesta svojho obvyklého bydliska. To je ten štát, v ktorom má dieťa väzby, kde chodí do škôlky, kde má priateľov a podobne,“ vysvetlila právnička Monika Pišová.

Viac..  Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Novinkou je aj rozšírená mediácia pri rozvodovom konaní. Rodičom má pomôcť vtedy, ak chcú s dieťaťom na čas odísť. Bez ukončeného rozvodového konania môže stále ísť o únos. Rodinné spory sa podľa nových pravidiel budú musieť zjednodušiť a zrýchliť. „Maximálne do 18 týždňov by sa mal uzavrieť súdny proces vrátane odvolávacích konaní,“ uviedol József Nagy z Európskej ľudovej strany.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices