TV
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Česi si z nás berú príklad. Budú mať v televízii viac filmov v slovenčine?

BRATISLAVA / Svitá nádej, že v českých televíziách už nebudú pozerať naše seriály a filmy dabované v českom jazyku. Zanikne tak bariéra medzi nami a našimi susedmi, ktorí nášmu jazyku prestávajú rozumieť.

Pre posilnenie vysielania programov v slovenčine v českých verejnoprávnych mediách sa vyslovil predseda českej poslaneckej snemovne Radek Vondráček behom pondelkovej návštevy Slovenska, kam zavítal na svoju prvú zahraničnú cestu vo funkcii šéfa dolnej komory českého parlamentu.

„Kým čeština na Slovensku je bežná a deti stále češtinu majú, pretože sledujú programy v televízii, tak deti v Čechách strácajú slovenčinu. Aby mimoriadne vzťahy, ktoré máme skutočne bratské a nemajú obdoby v Európe pretrvali, musíme napríklad aj priblížiť slovenčinu českým deťom,“ povedal Vondráček novinárom po schôdzke s podpredsedom Národnej rady Bélom Bugárom.

Vondráček sa zmienil o vysielaní v slovenčine vo verejnoprávnych českých médiách. „Nemusí to byť len pre deti. Bavili sme sa aj o rôznych diskusných programoch,“ dodal.

Spoločné oslavy

Vondráček s Bugárom hovorili taktiež o sérii spoločných česko-slovenských osláv pri príležitosti okrúhleho výročia, ktoré pripadajú na tento rok. „Sme rozhodnutí tento rok využiť v prospech dokázania toho, že navzdory pokojnému rozvodu, naše štáty spolupracujú takým spôsobom, že môžu byť príkladom aj pre ostatné štáty, taktiež v rámci Európskej únie,“ povedal Bugár.

Viac..  Lajčák je v hre o post veľvyslanca EÚ vo Švajčiarsku

Podobné voľby

Vondráček sa stretol aj s našim prezidentom Andrejom Kiskom a premiérom Robertom Ficom. Obaja politici sa podľa Vondráčka zaujímali o české prezidentské voľby aj o hlasovanie poslaneckej snemovne o dôvere novej vlády premiéra Andreja Babiša.

„Bavili sme sa o tom, že tieto voľby trochu pripomínajú slovenský model. Taktiež sme hovorili, že percentá vyzerali inak. Prezident Zeman mal väčší zisk v prvom kole a väčší náskok, ako tomu bolo na Slovensku. Úplne to porovnávať nejde,“ povedal Vondráček v súvislosti s porovnávaním priamej voľby prezidenta v Česku a na Slovensku, kde Kiska z pozície podnikateľa a osoby bez skúseností vo vysokej politike porazil v roku 2014 Fica, ktorý bol pôvodne považovaný za favorita.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Podpredseda EP Hojsík: Reakcia na lživé obvinenia Fica

Stanovisko podpredsedu Európskeho parlamentu Martina Hojsíka, v ktorom reaguje na vyjadrenia premiéra Roberta Fica k …

Consent choices