peniaze
Ilustračné PHOTO: © European Union- EP.

Počet slovenských firiem s vlastníkom v daňovom raji vlani mierne vzrástol

BRATISLAVA – Počet slovenských spoločností, ktoré majú vlastníka v daňovom raji, ku koncu vlaňajška dosiahol 4 796. V medziročnom porovnaní to predstavuje nárast o pol percenta, resp. o 19 spoločností.

“Aj tak však môžeme povedať, že v destináciách s daňovým zvýhodnením sa aktuálne nachádza najviac slovenských spoločností v histórii. A to napriek nariadeniam, ktoré majú pomôcť v boji proti daňovým únikom,” informovala poradenská spoločnosť Bisnode. Slovenské firmy aktuálne v daňových rajoch ovládajú kapitál vo výške 10,5 mld. eur.

Zo všetkých 22 hodnotených krajín si plusové hodnoty pripísala polovica z nich. Najviac strácali Spojené štáty americké a Seychely. Naopak, najviac si pripísal už roky obľúbený Cyprus, kam sa oproti roku 2016 presunulo o 40 spoločností viac. “V súčasnosti je tento ostrov sídlom pre 1 106 matiek slovenských firiem,“ hodnotí Petra Štěpánová, analytička Bisnode. Do top trojice daňových rajov, ktoré najviac rástli v roku 2017, patria aj Spojené arabské emiráty a Lotyšsko. V emirátoch je podľa databázy 157 slovenských firiem, teda o 30 viac ako vlani, a v Lotyšsku 112, teda medziročne o 20 viac.

Viac..  EÚ zrejme umožní retroaktívne clá pre čínske elektromobily

Opačná situácia je v susednej Českej republike. “Vývoj na Slovensku v porovnaní s Českom považujeme za paradoxný. Správanie slovenských podnikateľov pri odleve podnikov do daňových rajoch je absolútne odlišné. V Českej republike dosiahol záujem o raje svoj vrchol v roku 2015, odvtedy klesá. Aktuálne má matku v daňovom raji najmenej českých firiem za posledných päť rokov,“ porovnáva Štěpánová.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Slovensko

Členstvo v Únii prinieslo Slovensku tisícky projektov a investícií vo výške 30 miliárd eur

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Juraj Blanár v utorok otvoril sériu podujatí, …

Consent choices