Trump
Americký prezident Donald Trump. PHOTO: © European Union- EP.

Podľa Trumpa je Afrika dierou sveta. Zambia na jeho výrok láka turistov

LUSAKA / Americký prezident Donald Trump si nedávno neodpustil pár urážlivých slov na adresu Afriky a stredoamerických štátov. Vo svojom prejave uviedol, že by radšej prijímal imigrantov z Nórska ako zo všetkých „dier sveta“. Istá turistická agentúra v Zambii sa jeho slová rozhodla zúročiť a postavila si na nich kampaň na prilákanie turistov.

Organizácia Zambiatourism zverejnila na svojom Facebooku reklamu, ktorá slová amerického prezidenta parafrázuje. „Navštívte vidlácku (dieru) Zambiu, kde jediné hviezdy a pruhy uvidíte na oblohe a na zebrách,“ píše sa v reklame s narážkou na americkú vlajku.

Zambiatourism je ale súkromná agentúra, voči ktorej reklamnej kampani sa oficiálna turistická kancelária dištancovala a uviedla, že sa nebude vyjadrovať. Ako uvádza portál Novinky.cz, je to najskôr preto, že krajiny od USA pravidelne dostávajú finančnú injekciu 800 miliónov dolárov na rozvoj. 


Reakcie na reklamu sa rôznili. Niektorí ľudia upozorňovali práve na peniaze, ktoré Zambia dostáva od USA. Takým neprišlo rozumné robiť si z amerického prezidenta žarty. Iných reklama pobavili a upozornili na to, že má krajina veľké prírodné bohatstvo. 

Viac..  EÚ online platformám: Eliminujte dezinformácie o voľbách, inak riskujete postihy

Okrem iného je Zambia domovom Viktoriiných vodopádov, ktoré sa označujú za jedno z najkrajších miest na planéte. Obklopené sú totiž divokou prírodou plnou antilop, zebier či slonov.

„Diery sveta“ podľa Trumpa

Okrem Afriky sú podľa amerického prezidenta dierami aj stredoamerický Salvador či karibský ostrov Haiti. Za svoje výroky si Donald Trump vyslúžil kritiku svetových lídrov a diplomatov.

O red

Odporúčame pozrieť

Trump

Trump tvrdí, že Európa by mala poskytnúť Ukrajine viac pomoci

Európa by mala dať Ukrajine viac peňazí, vyhlásil vo štvrtok bývalý prezident USA Donald Trump; …

Consent choices