ZITNANSKA, Jana
Europoslankyňa Jana Žitňanská. PHOTO: © European Union- EP.

Len väčšie problémy a chaos. Tak vníma krízu osemročných gymnázií europoslankyňa Žitňanská

BRATISLAVA / Riešenia krízy osemročných gymnázií narobia ešte väčšie problémy a chaos, myslí si europoslankyňa Jana Žitňanská. Ministerka školstva Martina Lubyová ohlásila, že plánuje problém riešiť prostredníctvom poslaneckej novely.

Na základe rozhodnutia bratislavského okresného úradu v budúcom roku nebudú môcť niektoré osemročné gymnáziá buď vôbec otvoriť prvé ročníky, alebo otvoria len zlomok súčasného počtu. Okresný úrad konal na základe zákona schváleného ešte za ministra Jána Mikolaja, podľa ktorého môže ísť v každom kraji na osemročné gymnáziá maximálne päť percent žiakov.

Ako odznelo na brífingu europoslankyne Jany Žitňanskej a poslanca NR SR Miroslava Beblavého, podľa Žitňanskej „doteraz nie sú známe kritériá, ktoré viedli okresný úrad k neotvoreniu prvého ročníka osemročných gymnázií. Za obeť tak padli aj unikátne školy, ktoré sa napríklad venujú deťom s aspergerovým syndrómom alebo deťom s vysokofunkčným autizmom.“

Protizákonné výnimky

„Ministerka Lubyová chce situáciu riešiť zvýšením limitu prijatých žiakov na osemročné gymnáziá z päť percent na desať. Ako vidíme, v Bratislave ale už okresný úrad pravdepodobne protizákonne povolil otvorenie väčšieho počtu tried a ďalej udeľuje výnimky,“ opísal situáciu Beblavý. Ministerka školstva Martina Lubyová ohlásila, že plánuje problém riešiť prostredníctvom poslaneckej novely.

Viac..  EK schválila Slovensku 20 miliónov eur na podporu podnikov v súvislosti s vojnou na Ukrajine

Realita v číslach

Vo štvrtok na parlamentnom výbore pre školstvo sa bude prerokúvať poslanecká novela školského zákona, do ktorej je možné takúto zmenu vložiť. V piatom ročníku v Bratislavskom kraji je momentálne 6 253 žiakov, z čoho päť percent predstavuje 313 žiakov. To je horný limit počtu žiakov v prvých triedach osemročných gymnázií, ktorý mal okresný úrad povoliť.

Úrad ale podľa informácií zverejnených na rezortnej stránke povolil 650 miest, teda 10,4 percenta. Zároveň sú dnes školy ústne alebo písomne informované, že niektorým z nich okresný úrad ďalej pridá triedy. Percento detí sa zvýšilo minimálne na 11-12 percent.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

EK schválila Slovensku 20 miliónov eur na podporu podnikov v súvislosti s vojnou na Ukrajine

Európska komisia schválila slovenskú schému vo výške 20 miliónov eur na podporu podnikov pôsobiacich v prvovýrobe …

Consent choices