VENEZUELA
Ilustračné PHOTO: © European Union- EP.

Venezuela: Rada zaviedla sankcie voči osobám zastávajúcim významné pozície v štátnej správe

Vzhľadom na pokračujúce zhoršovanie situácie vo Venezuele sa Rada rozhodla zaviesť voči 7 osobám zastávajúcim významné pozície v štátnej správe reštriktívne opatrenia, a to s okamžitým účinkom. Tieto osoby sa podieľajú na nedodržiavaní demokratických zásad alebo zásad právneho štátu, ako aj na porušovaní ľudských práv. Opatrenia zahŕňajú zákaz cestovania a zmrazenie aktív.

Rozhodnutie sa prijalo ako dôsledok ďalšieho zhoršovania politickej, sociálnej a hospodárskej situácie vo Venezuele, keďže rokovania medzi vládou a opozíciou nepriniesli zatiaľ konkrétne výsledky. Rada týmto vyjadrila znepokojenie nad súčasnou situáciou.

Cieľom reštriktívnych opatrení je pomôcť pri presadzovaní spoločných demokratických riešení, ktoré môžu priniesť krajine politickú stabilitu a umožniť jej riešiť naliehavé potreby obyvateľstva.

Ako sa uvádza v záveroch Rady z 13. novembra 2017, konštruktívny dialóg a rokovania sú jediným udržateľným spôsobom, ako riešiť súčasnú krízu a reagovať na naliehavé potreby obyvateľov Venezuely. Rada uviedla, že EÚ v plnej miere podporuje dôveryhodné rokovania medzi všetkými príslušnými aktérmi, ktoré môžu viesť k spoločným riešeniam mnohých problémov v tejto krajine.

Viac..  Predsedníčka EK zaželala Pellegrinimu úspech pri plnení nových povinností

V záveroch sa tiež zdôraznilo, že reštriktívne opatrenia možno zmeniť v závislosti od vývoja situácie v krajine, najmä pokiaľ ide o dôveryhodné a zmysluplné rokovania, rešpektovanie demokratických inštitúcií, prijatie úplného volebného kalendára a prepustenie všetkých politických väzňov. Rada tiež pripomenula, že ide o cielené opatrenia, ktoré nemajú ohroziť venezuelské obyvateľstvo, ktorého ťaživú situáciu chce EÚ zmierniť.

Rada 13. novembra 2017 prijala zákaz zbraní a vybavenia na vnútornú represiu a rámcové rozhodnutie o cielených reštriktívnych opatreniach bez toho, aby zaradila akúkoľvek osobu alebo subjekt na zoznam.

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices