utecenci
Ilustračné PHOTO: © European Union- EP.

Vláda oklamala ľudí, tvrdí opozícia v Maďarsku. Tajne prijala utečencov podľa kvót

BUDAPEŠŤ / Vodu káže a víno pije. Maďarsko, ktoré sa tak tvrdo bráni proti prijatiu migrantov, v minulom roku otvorilo svoje brány 1300 žiadateľom o azyl, čo je počet, ktorý malo naplniť podľa kvót. Opozícia obvinila vládu z klamania ľudí a vyzvala premiéra k rezignácii.

Minister zahraničia Péter Szijjártó tvrdí, že vláda nič nezatajovala a prijíma utečencov na základe Ženevských konvencií: „Je to nepretržitý proces, ktorého sa zúčastňujú prakticky všetky krajiny.“ 

Tajomník sa preriekol

Táto informácia unikla tajomníkovi ministerstva zahraničia Kristófu Altuszovi. O prijatých utečencoch krajina neifnormovala vraj s ohľadom na ich bezpečnosť. Maďarsko malo podľa kvót prijať 1294 migrantov, čo dôrazne odmieta. Vláda premiéra Viktora Orbána ale oficiálne priznala, že iba uplynulý rok prijala 1291 utečencov. Na objednávku ministra bol dokonca vypracovaný program na zabezpečenie vhodného ubytovania pre týchto ľudí, financovania ich pobytu v Maďarsku a sociálneho programu.

Vláda oklamala ľudí

Opozičná Maďarská socialistická strana nenechala na svoju reakciu dlho čakať. Prehlásila, že vláda Viktora Orbána týmto prístupom v podstate plní takzvané Sorosov plán. Podľa predsedu strany Jobbika, Gábora Vony, kabinet klamal občanom, keď sľúbil, že neprijme žiadnych utečencov. Jobbik vyzval premiéra k okamžitej rezignácii. „Vláda slovne bojuje proti migrácií. Pritom tajne prijala utečencov. Je to najväčší politický podvod storočia,“ uviedol podpredseda strany Jobbika, Dániel Kárpát.

Viac..  Europoslanci schválili reformy pre udržateľnejší a odolnejší trh EÚ s plynom

Migrácia sa stáva v Maďarsku predvolebnou témou číslo jedna, uvádza portál novinky.cz. Parlamentné voľby očakávajú už v apríli. Jasným favoritom je zatiaľ Orbánová strana FIDESZ.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

utecenecka kriza, migranti

Cyprus žiada EÚ o pomoc pri zastavení prílevu sýrskych utečencov

Cyprus vyzval v stredu EÚ na prijatie ráznych krokov na zastavenie prílevu prevažne sýrskych utečencov, …

Consent choices