Monika Smolkova
Europoslankyňa Monika Smolková. PHOTO: © European Union- EP.

Monika Smolková: Startupy treba začať podporovať už na školách

BRUSEL / Bulharsko chce zreformovať azylový systém v Európskej únii. A má na to aj príležitosť, keďže prevzalo žezlo a od nového roka predsedá Rade Európskej únie. V europarlamente predstavili priority, kam sa bude Únia uberať. Tešiť sa môžu aj študenti.

Bulharsko je krajina, kde najčastejšie problémy robí neverbálna komunikácia. Pretože gesto áno znamená nie a nie znamená áno. Teda je to presne naopak, ako sme zvyknutí. Napriek tomu majú Bulhari medzi prioritami to, aby si Balkán lepšie rozumel s Európskou úniou. Čo by ale malo byť samozrejmosťou pre všetkých.

Veľkou témou však stále ostáva aj reforma azylového systému a s tým súvisiace prerozdeľovanie migrantov. Bulhari totiž nevylučujú zavedenie väčšinového hlasovania. To by znamenalo, že aj krajiny, ktoré s prijímaním nesúhlasia, by sa museli prispôsobiť. “Navyše jediný spôsob ako sa dostať do Európskej únie, musia byť iba hraničné priechody,” povedal premiér Bulharska Bojko Borisov.

Ďalšou veľkou oblasťou, ktorú chcú riešiť, sú študenti. Začať by sa mali podporovať startupy už na školách, aby po skončení školy neostali doslova sedieť doma: “Ale aby vedeli, ako sa naštartovať, začať podnikať, prípadne sa začleniť do nejakého pracovného kolektívu,“ hovorí Monika Smolková, ktorá zastupuje stranu Socialisti a demokrati v Európskom parlamente.

Viac..  Európsky parlament vyzýva na opatrenia proti narúšaniu hodnôt EÚ v členských štátoch

Bulhari sa podľa europoslancov chcú teraz ukázať, pretože ich pomyselná štartová čiara nebola práve ideálna. “Bulharsko aj Rumunsko keď vstupovali, tak všetci sme vedeli, že to je predčasný vstup týchto balkánskych krajín do Európskej únie,” vyjadril sa Miroslav Mikolášik z Európskej ľudovej strany.

Bulhari chcú navyše úniu viesť pod heslom – v jednote je sila, čo je zároveň aj ich národným mottom. Chcú robiť akúsi spojku medzi budúcimi možnými členmi Európskej únie. Hovoríme tak o Srbsku, Čiernej Hore, Macedónsku, či o Bosne a Hercegovine.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Bulharsko

Zavedenie eura v Bulharsku môže byť posunuté

Snaha bulharskej vlády o prijatie eura je na dobrej ceste, ale jeho zavedenie môže byť …

Consent choices