potraviny
Ilustračné PHOTO: © European Union-EP.

Slováci míňajú takmer pätinu svojich výdavkov na jedlo a nealkoholické nápoje

BRATISLAVA / Podľa najnovšieho prieskumu, Slováci minú veľké percento svojich výdavkov práve na stravovanie. Slovensko zaostáva za európskym priemerom a rovnako aj za zvyšnými krajinami Višegrádskej štvorky.

Slovákom každý mesiac ukroja nákupy potravín a nealkoholických nápojov z celkových nákladov 19,2 percent, čiže takmer pätinu, pričom európsky priemer je 12,2 percent. To znamená, že Slovákom ostáva na zvyšné náklady menej peňazí ako iným obyvateľom Európskej únie (EÚ). Najviac na potraviny a nealkoholické nápoje minú obyvatelia Košického kraja, naopak, najnižší podiel nákladov zaznamenali u obyvateľov Bratislavského kraja. Vyplýva to z aktuálnej analýzy Slovenského farmárskeho, družstva (SFD), ktorá bola vypracovaná na základe údajov Štatistického úradu SR a Eurostatu.

Celkové mesačné náklady jedného člena slovenskej domácnosti predstavovali podľa najaktuálnejších štatistík Štatistického úradu SR v roku 2016 v priemere 358,4 eura. Peňaženky Slovákov pritom zaťažujú najviac práve nákupy potravín, v prepočte 68,7 eura mesačne na jedného člena domácnosti. Na druhom mieste sú výdavky spojené s bývaním, vrátane energií, čo predstavuje 65,9 eura mesačne. Zároveň až desatinu zo svojich nákladov Slováci precestujú.

Potraviny najviac ukrajujú z mesačných výdavkov obyvateľom Košického kraja (21,9 percent). Obyvatelia Bratislavského kraja pociťujú záťaž potravín na celkových nákladoch v najmenšej miere, a to najmä z dôvodu častejšieho stravovania v reštauráciách (16,4 perecenta). Najmenej za mesačný nákup potravín minú ľudia v Prešovskom kraji (57,6 eura), najviac člen domácnosti Trenčianskeho kraja (76,3 eura).

Viac..  Europarlament chce zlepšiť ochranu spotrebiteľov pred zavádzajúcimi tvrdeniami

Za európskym priemerom Slovensko aj naďalej zaostáva. Náklady na potraviny a nealkoholické nápoje ukrajujú z celkových nákladov domácností EÚ v priemere 12,2 percenta. Najmenej je nákupom potravín zaťažený rodinný rozpočet obyvateľov Veľkej Británie (s podielom 8,1 percent). Menej ako desatinu z celkových nákladov predstavuje nákup potravín a nealkoholických nápojov ešte v Luxembursku, Rakúsku a Nemecku. Naopak, až takmer tretina z celkových výdavkov domácností odchádza každý mesiac na potraviny v Rumunsku, viac ako pätina v Estónsku a Litve.

Slovensko sa tak svojím podielom 17,8 percenta (podľa metodiky Eurostatu) zaraďuje medzi krajiny s vyšším podielom. V porovnaní s nami nižší podiel nákladov na potraviny a nealkoholické nápoje evidujú aj zvyšné tri krajiny Višegrádskej štvorky, no aj v prípade Maďarov, Čechov a Poliakov ide podľa SFD o pomerne vysoký podiel v rozpätí 16,0 percent až 17,7 percenta.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices