Korcok
Štátny tajomník Ivan Korčok na rokovaní v Paríži. PHOTO: Archív MZVaEZ SR.

Štátny tajomník Korčok: Diskusia o budúcnosti EÚ musí konečne pokročiť

Francúzsko zohralo rozhodujúci úlohu pri zrode Československa pred 100 rokmi, a tento fakt rezonoval v Paríži na spoločnom stretnutí štátneho tajomníka Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivana Korčoka a štátneho tajomníka pre európske záležitosti na Úrade vlády Českej republiky Aleša Chmelařa s francúzskou ministerkou pre európske záležitosti Nathalie Loiseau.

Pracovné stretnutie sa mimochodom konalo v jednom zo salónov Ministerstva Európy a zahraničných vecí Francúzskej republiky, v ktorých pred storočím pôsobili otcovia zakladatelia Československa – Tomáš Garrigue Masaryk, Milan Rastislav Štefánik i Eduard Beneš.

Ako to konštatoval I. Korčok, Francúzsko vnímame ako veľmi dôležitého partnera Slovenskej republiky, a to tak na európskej úrovni ako aj bilaterálne. Presviedča nás o tom 25 rokov úspešnej spolupráce, ktorá sa za ostatné desaťročie opiera o strategické partnerstvo, dohodnuté a podpísané počas návštevy slovenského premiéra Roberta Fica v Paríži v septembri 2008. Dnes podľa jeho slov vedieme s Parížom prakticky najkonkrétnejší dialóg na reformu EÚ. „Je mnoho vecí, v ktorých sa zhodneme a na ktoré máme rovnaké alebo veľmi podobné názory. To však neznamená, že vo všetkom bez výhrad súhlasíme. Francúzsko je však vo významnej miere motorom zmien v Európe a my uznávame, že je potrebné pohnúť sa od úvah ku konkrétnym riešeniam problémov. Diskusia o budúcnosti EÚ musí konečne pokročiť, lebo už od čias britského referenda sľubujeme riešenia, a stále ich odkladáme – hoci aj z objektívnych dôvodov ako sú voľby v mnohých krajinách EÚ,” uviedol v tejto súvislosti I. Korčok, ktorý konštatoval, že prioritné teraz musí byť presvedčiť občanov, že sme schopní vyviesť EÚ z krízy.

V otázke migrácie a postoja Slovenskej republiky a štátov V4 k povinným kvótam na prerozdelenie utečencov I. Korčok uviedol, že plne rešpektujeme princíp solidarity v rámci EÚ a sme pripravení prispieť k riešeniu problému. „​Musíme ale hľadať také riešenie, ktoré naozaj pomôže a nenapácha škody. Model, v ktorom väčšina štátov únie prehlasuje menšinu a bude chcieť nanútiť neprijateľné riešenia povedie k zbytočnému vytváraniu nových deliacich čiar v Európe a v konečnom dôsledku k ujme nás všetkých. Slovensko je solidárne – ukázali sme to finančnými príspevkami, ale ponúkame aj koncept pomoci, ktorý sa osvedčil v spolupráci s Rakúskom v Gabčíkove, uviedol I. Korčok.

Viac..  Summit EÚ je zameraný na Ukrajinu, obranu, ale aj na Blízky východ a farmárov

Pracovné konzultácie s ministerkou pre európske záležitosti Francúzska využil I. Korčok na pripomenutie historických výročí v roku 2018; okrem iného 100 rokov od vzniku Československa, pri ktorom Francúzsko zohralo kľúčovú úlohu. Z tohto dôvodu sa na stretnutí s N. Loiseau zúčastnil aj štátny tajomník pre európske záležitosti Úradu vlády Českej republiky Aleš Chmelař.

Témy bilaterálnej spolupráce a európskej budúcnosti dominovali aj stretnutiu I. Korčoka s poradcami francúzskeho prezidenta Clémentom Beauneom a Phillippe Etiennom. Partneri zhodne konštatovali, že EÚ sa potrebuje adaptovať na meniace sa prostredie – umožniť väčšiu integráciu všade tam, kde to prinesie pridanú hodnotu, sústrediť sa na dokončenie kľúčových projektov akými sú banková únia či digitálny trh, a zlepšiť komunikáciu s vlastnými občanmi„Aj preto sme uvítali podnety na otvorenie verejnej diskusie o budúcnosti EÚ, vrátane francúzskeho návrhu na usporiadanie národných konventov v jednotlivých štátoch EÚ. V otázke konceptu širokej verejnej diskusie o EÚ disponuje Slovensko značným know-how na základe našich vlastných skúseností s týmto formátom, a sme pripravení sa oň podeliť s ostatnými členskými štátmi Únie,“ povedal I. Korčok. Rezort diplomacie SR pripravuje v tomto roku projekt 8 diskusných podujatí o EÚ v rámci Národného konventu na tému nášho členstva v EÚ a výhod z neho plynúcich. Štátny tajomník MZVaEZ SR odovzdal partnerom pozvánku na účasť na týchto podujatiach.

Po oficiálnej časti programu vo večerných hodinách I. Korčok otvoril svojím príhovorom v historickom sídle Československej národnej rady v Paríži slávnostný koncert pri príležitosti 25. výročia vzniku Českej republiky a Slovenskej republiky, ako aj vstupu do roku, v ktorom si pripomíname 100. výročie vzniku Československa.

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices