potraviny
Ilustračné PHOTO: © European Union-EP.

V Poľsku už v nedeľu nenakúpite. Vláda chce postupne obmedziť predaj

VARŠAVA / Poľskí zákonodarcovia schválili zákon, ktorý postupne obmedzí predaj počas nedele. Nový zákon ovplyvní nie len zamestnancov ale aj štátne príjmy.

Veľké obchodné reťazce sa zrejme začnú búriť. Poľská konzervatívna vláda a odbory Solidarity presadili zákon, ktorý postupne obmedzí predaj cez víkendy. Avšak práve toto je časť týždňa, kedy zamestnanci najviac nakupujú a obchodné reťazce by tak mohli prísť o zisky.

Od 1. marca budú mať obchody povolené mať otvorené len dve nedele mesačne. Od roku 2020 by mal byť nedeľný predaj úplne zakázaný.

Súčasní stav kritizujú mnohí, ktorí tvrdia, že predavačky trávia v robote veľa hodín a nie sú ani dostatočne ohodnotené. Liberálna opozícia má podozrenie, že za novým zákon stojí katolícka cirkev, ktorá má v krajine stále veľkú moc.

Poľský prezident za novým zákonom vidí podporu rodiny a viac času na oddych.  Zároveň prezident požiadal veľké reťazce o pochopenie, pričom tvrdí, že rovnaké pravidlá fungujú aj v iných krajinách Európskej únie a Poľsko sa len snaží podľa idnes.cz „obnoviť normálnosť“.

Hoci zákon v sebe už teraz zahŕňa mnoho výnimiek, napríklad pre malé rodinné obchody, lekárne a kiosky, kritici stále tvrdia, že ho bude jednoduché obísť.

Viac..  OZ KOVO vyzýva na naliehavú ochranu oceliarstva a zamestnanosti v EÚ

Jedným z najväčších problémov môže byť, že o prácu môže prísť 36-tisíc pracovníkov a pokles príjmu do štátneho rozpočtu by mohol dosiahnuť až sumu 1,8 miliardy.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Titul Európsky strom roku získal buk menom „Srdce záhrady“

Strom nazývaný „Srdce záhrady“, v juhozápadnej oblasti Poľska, získal titul Európsky strom roka 2024. Buk, …

Consent choices