peniaze
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Daňové úniky a vyhýbanie sa daniam ukracujú EÚ každý rok o bilión eur

Členské štáty EÚ by mohli tieto peniaze investovať napríklad do zdravotníctva, vzdelávania a iných prospešných služieb. Mohlo by sa vďaka nim vytvoriť milión a pol nových pracovných miest. Namiesto toho však ležia na účtoch v daňových rajoch po celom svete.

Po kauze Panama Papers si na daňové úniky posvietili aj poslanci Európskeho parlamentu. Zriadený bol dočasný vyšetrovací výbor PANA, ktorý vypracoval odporúčania, medzi ktorými bolo aj vytvorenie spoločného európskeho zoznamu daňových rajov. Ministri financií členských štátov (Rada EÚ) sa však aj napriek tomu 23. januára rozhodli zo zoznamu odstrániť nielen Panamu, ale aj ďalších sedem krajín (Barbados, Grenadu, Južnú Kóreu, Macao, Mongolsko, Tunisko a Spojené arabské emiráty). Odôvodňujú to tým, že tieto krajiny alebo jurisdikcie sa zaviazali, že budú riešiť nedostatky, ktoré u nich skonštatovala EÚ.

Poslanec Werner Langen (EPP, Nemecko) bývalý predseda vyšetrovacieho výboru PANA, považuje rozhodnutie ministrov za neprijateľné. „V otázke koho odstrániť zo zoznamu, by sa Rada nemala rozhodovať na základe nezáväzných listov a záruk, ale len na základe faktov. A taktiež by mala zvážiť, či by sa na ňom nemali ocitnúť aj niektoré členské štáty EÚ,“ hovorí.

Podľa podpredsedníčky vyšetrovacieho výboru Any Gomes (S&D, Portugalsko) toto rozhodnutie „podkopáva dôveryhodnosť EÚ, ktorá aj tak nikdy nebola veľmi vysoká, keďže niektoré jej členské štáty sú tiež daňovými rajmi a neustále blokujú pokusy o výraznejšie vnútorné reformy.“

„Súčasná legislatíva umožňuje niektorým členským štátom využívať legálne nástroje na vyhýbanie sa daniam. Je to ich biznis model, na ktorom stojí ich ekonomika. No ak chceme spravodlivú daňovú konkurenciu medzi krajinami EÚ, tieto praktiky musia prestať,“ dodáva Langen.

Viac..  EK schválila 125 miliónov eur na výstavbu diaľnice D1 na úseku Hubová – Ivachnová

Rastúce sociálne rozdiely 

Britská charitatívna organizácia Oxfam vo svojej najnovšej správe o nerovnosti tvrdí, že tí najbohatší by mali platiť vyššie dane a žiada zasiahnuť proti daňovým rajom. Riešenie vidí v zostavení objektívneho zoznamu najhorších daňových rajov a automatických sankciách pre korporácie, ktoré ich využívajú.

„Sme si vedomí, že existuje spojitosť medzi nespravodlivým daňovým systémom a rastúcimi sociálnymi rozdielmi,“ hovorí Ana Gomes. Kritizuje nerovnaké podmienky pre malé a stredné podniky a nezdravú daňovú konkurenciu medzi členskými štátmi.

„A toto všetko len podnecuje populizmus a diskredituje naše vlády, politické strany a verejné inštitúcie. Čo sa týka boja proti nerovnostiam a daňovým únikom, rétorika členských štátov za zatiaľ nepretavila do výrazných krokov. Reformy, ktoré navrhuje Európska komisia a obhajuje Európsky parlament, sú pravidelne oslabované v Rade ministrov,“ ľutuje poslankyňa.

Ako sa ukázalo počas škandálov Panama a Paradise papers, najbohatší ľudia a firmy ukrývajú v daňových rajoch po celom svete prinajmenšom 6 biliónov eur (7,6 bilióna amerických dolárov).

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices