Zitnanska
Europoslankyňa Jana Žitňanská. PHOTO: © European Union- EP.

Jana Žitňanská: Opustené bábätká sa vyrovnajú s traumou ľahšie aj vďaka Dominike

Traumatické udalosti v ranom detstve, ku ktorým opustenie dieťaťa rodičom bezpochyby patrí, môžu dieťa negatívne ovplyvniť na celý život. Túto ranú traumu si plne uvedomujú aj pracovníci a vedenie nemocnice v Brezne, ktorá sa rozhodla pre tieto deti spustiť projekt psycho-sociálnej podpory, ktorý pripravilo oz Návrat. Pri zahájení projektu „Dominika pre Kukulíka“ bola aj europoslankyňa Jana Žitňanská (NOVA), ktorá nad ním prevzala záštitu. Europoslankyňa verí, že podobné terapeutické služby zavedú v blízkej budúcnosti aj ďalšie slovenské nemocnice a pomôžu tak bábätkám prekonávať stres a bolesť, ktoré po opustení prežívajú.

Terapia dotykom

Nemocnica s poliklinikou v Brezne je vôbec prvá na Slovensku, ktorá sa statusom „Nemocnica citlivá k opusteným deťom“ môže pýšiť. Toto označenie udeľuje o.z. Návrat, ktoré “Dominiky” zabezpečuje a špeciálne školí. Dominika je univerzálne meno pre pracovníčku, ktorá sa opustenému dieťaťu pod dohľadom lekárov a sestier dennodenne venuje. Ako vysvetlili pracovníci nemocnie, novorodenec vníma prítomnosť dospelej osoby postupne všetkými zmyslami, pričom dotyk najcitlivejšie. Aj preto je ruka, pohladenie, či kolísanie najvhodnejším liečivým nástrojom. Sociálny pracovník by mal byť prítomný od prvého dňa narodenia dieťaťa, a to minimálne 3-4 hodiny denne. Ďalšou úlohou Dominík bude priblížiť terapiu dotykom aj adoptívnym rodičom dieťaťa, či profesionálnym rodičom, aby v nej mohli doma pokračovať. Jana Žitňanská hovorí: “Myslím, že aj my dospelí vieme, aké sú dotyky a pohladenia v ťažkých situáciách upokojujúce a povzbudzujúce. Dieťatko, ktoré sa po narodení ocitne ako nechcené, potrebuje ešte viac lásky, dotykov a nehy. Preto verím, že sa o projekte dozvie čo najviac ľudí a pripoja sa k nemu aj ďalšie pôrodnice.”

Kufrík pre Kukulíka

Viac..  Eugen Jurzyca o nových pravidlách pre vodičov: Ak vám v Amsterdame vezmú vodičák, tento zákaz bude platiť aj vo Svidníku

Od júna 2016 poskytuje nemocnica v Brezne v spolupráci s o.z. Návrat aj ďalšiu službu. Opustené deti sa v staršom veku budú môcť spätne pozrieť na svoje prvé dni po narodení a vidieť, že v skutočnosti neboli samé. Ich prvé fotky, niečo z oblečenia či zápisky zachytávajúce ich prvý úsmev zhromažďujú zamestnanci do “Kufríka pre Kukulíka”. “V roku 2016 sa na Slovensku narodilo 161 bábätiek, ktorých sa ich maminy vzdali. Vďaka týmto kufríkom spomienok už nebudú mať vo svojom živote “čiernu dieru,” uzatvára europoslankyňa Jana Žitňanská.

O dac

Odporúčame pozrieť

Slovensko

Členstvo v Únii prinieslo Slovensku tisícky projektov a investícií vo výške 30 miliárd eur

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Juraj Blanár v utorok otvoril sériu podujatí, …

Consent choices