zdravotnictvo
Ilustračné PHOTO: © European Union-EP.

Slovenské zdravotníctvo si polepšilo o niekoľko priečok. V Európe sme na 13. mieste

BRATISLAVA / Pacienti rozhodovali o kvalite zdravotníctva vo svojej krajine. To naše skončilo spomedzi všetkých krajín EÚ na 13. mieste. Minister zdravotníctva Tomáš Drucker sa len teší tomuto pozitívnemu skoku.

V rámci rebríčka EHCI, ktorý je zostavený na základe hodnotení pacientov a pacientskych organizácií, sme predbehli všetky krajiny V4. A ako jedna z dvoch krajín sme dokonca získali dobrý rating vo všetkých položkách dostupnosti zdravotnej starostlivosti.

„Zoberme si Švédsko, ktoré je 12. My sme 13. Vo Švédsku nemôžete ísť len tak k všeobecnému lekárovi. Tam sa musí čakať. Nie je to ako tu, že ráno idete, posedíte pár hodín a vezme vás,“ vraví Tomáš Szalay z Heatlh Policy Institute.

Znie to možno zvláštne, ale vystáť si niekoľko hodín v čakárni či pred nemocnicou a dostať sa na vyšetrenie ešte v deň, keď sa vám začali zdravotné problémy, je v podstate luxus. V niektorých krajinách, vrátane Švédska si na návštevu všeobecného lekára počkáte celý jeden týždeň. Veľmi dobre pacienti ohodnotili aj dostupnosť špecialistov, komunikáciu a skrátenie čakacích dôb na vyšetrenia,či plánované operácie.

Pomohlo aj eZdravie

Prekvapivo dobré umiestnenie sme získali aj vďaka tomu, čo pomohlo mnohým krajinám v minulosti. Zavedenie elektronického zdravotníctva. Tu sa však hodnotilo, či ho máme a nie či reálne funguje.

Kompletný rebríček krajín: 

1. Holandsko 18. Španielsko
2. Švajčiarsko 19. Estónsko
3. Dánsko 20. Taliansko
4. Nórsko 21. Srbsko
5. Luxembursko 22. Macedónsko
6. Fínsko 23. Malta
7. Nemecko 24. Írsko
8. Belgicko 25. Čierna Hora
9. Island 26. Chorvátsko
10. Francúzsko 27. Albánsko
11. Rakúsko 28. Litva
12. Švédsko 29. Poľsko, Maďarsko
13. Slovensko 31. Lotyšsko
14. Portugalsko 32. Grécko
15. Spojené kráľovstvo 33. Bulharko
16. Slovinsko 34. Rumunsko
17. Česká republika 35. Cyprus
Viac..  Ženy musia mať plnú kontrolu nad svojimi sexuálnymi a reprodukčnými právami

Za starostlivosť máme mínus

V prípade výsledkov zdravotnej starostlivosti sme ale oproti predchádzajúcemu roku prepadli. „To zdravotníctvo nás nedokáže vyliečiť, predĺžiť nám život. Zaostávame hlavne v dojčenskej úmrtnosti. Tam je to skoro najvyššie v Európe,“ dodáva Szalay. Podľa oficiálnych údajov sme u nás minulý rok mali až 6 úmrtí na 1000 narodených detí.

Nepresnosti

Treba ale povedať, že rebríček tvorili na základe metodiky. A tá niektoré veci vyhodnocuje, niektoré nevyhodnocuje. Každý parameter tak môže skresľovať výsledok oproti nášmu pocitu. „Dostali sme plný počet bodov za to, že umožňujeme pacientom priamy prístup k špecialistovi, ale to nie je pravda. Vyžadujeme od nich odporúčacie lístky,“ udáva príklad Szalay.

Či už je rebríček úplne objektívny, alebo s malými nepresnosťami, obstáli sme v ňom najlepšie za ostatné roky, no cesta k lepšiemu zdravotníctvu sa ešte nekončí.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

EK schválila Slovensku 20 miliónov eur na podporu podnikov v súvislosti s vojnou na Ukrajine

Európska komisia schválila slovenskú schému vo výške 20 miliónov eur na podporu podnikov pôsobiacich v prvovýrobe …

Consent choices