mladeznicky orchester
Ilustračné PHOTO: © European Union-EP.

Veľvyslanci EÚ schválili predbežnú dohodu o financovaní mládežníckeho orchestra

Budúcnosť mládežníckeho orchestra je zabezpečená do konca roka 2020 vďaka dohode o financovaní, ktoré sa poskytne z programu Kreatívna Európa. Orchester bude musieť v rámci tejto dohody zvýšiť úsilie v oblastiach, ako sú rozvoj publika, zviditeľnenie sa a vyvážené zastúpenie hudobníkov z hľadiska zemepisného pokrytia, a tiež sa snažiť zmenšiť svoju závislosť na finančných prostriedkoch Únie.

„EÚ zabezpečuje, aby mládežnícky orchester naďalej patril medzi najlepšie orchestre svojho druhu. Skladá sa z vynikajúcich a nadšených mladých hudobníkov, dirigentov a sólistov z celej EÚ, na ktorých sme všetci veľmi hrdí,“ vyhlásil Boil Banov, bulharský minister kultúry a predseda Rady.

Mládežnícky orchester bol založený v roku 1976. Združuje nadaných mladých hudobníkov z celej Európy, ktorí spĺňajú najvyššie hudobné štandardy.

Mládežnícky orchester zohráva jedinečnú úlohu pri propagácii medzikultúrneho dialógu, vzájomného rešpektu a porozumenia prostredníctvom kultúry. Vystupoval už v najväčších mestách a na festivaloch v Európe i po celom svete, a to v rôznych formálnych aj neformálnych prostrediach s využitím tradičných a inovatívnych formátov a techník pre širokú škálu publika.

Viac..  M. Beňová: Musíme chrániť deti pred sexuálnym zneužívaním na internete

Svojimi činnosťami pôsobí ako kultúrny veľvyslanec Únie a propaguje bohatstvo a rozmanitosť európskej kultúry a nových talentov.

O dac

Odporúčame pozrieť

Benefitom členstva v EÚ sú podľa analytikov najmä jednotný trh a eurofondy

Voľný prístup slovenských firiem na spoločný trh s viac ako 450 miliónmi ľudí, voľný pohyb …

Consent choices