Benova
Europoslankyňa Monika Beňová. PHOTO: © European Union- EP.

Monika Beňová: Konkurencieschopnosť priemyselných podnikov nesmie byť ohrozovaná

Európsky parlament (EP) sa bude na úvod tohto týždňového plenárneho zasadnutia zaoberať návrhom smernice upravujúcej existujúci systém obchodovania s emisiami. Je to jeden z kľúčových nástrojov na znižovanie emisií skleníkových plynov. Európske štáty majú s jeho fungovaním doposiaľ viac ako desaťročné skúsenosti.

So znižovaním emisií súvisí potreba investícií do nízkouhlíkových technológií. To si vyžaduje podporu inovácií, no zároveň aj zohľadňovanie potrieb európskych priemyselných odvetví. Týka sa to predovšetkým malých a stredných podnikov, ktorých konkurencieschopnosť nesmie byť ohrozovaná,“ uviedla poslankyňa EP Monika Beňová.

Európske priemyselné podniky totiž čelia rastúcej globálnej konkurencii. Ochrana životného prostredia pritom v iných, prudko sa rozvíjajúcich, najmä ázijských ekonomikách, zďaleka nie je prvoradá,“ pripomenula europoslankyňa. Administratívne požiadavky a náklady súvisiace so snahou o európske líderstvo v tejto oblasti, musia navyše často znášať práve tie podniky, ktoré si to môžu najmenej dovoliť. 

Viac..  M. Beňová: Právo na opravu má obmedziť často neodôvodnené zdražovanie výrobkov

Zmeny v systéme emisných povoleniek by preto mali byť sprevádzané efektívnymi podpornými mechanizmami. Účinná podpora malých a stredných podnikov totiž znamená aj ochranu existujúcich pracovných miest, vznik nových a prehlbovanie sociálnych práv zamestnancov,“ uzavrela Monika Beňová.

O dac

Odporúčame pozrieť

europsky parlament

Europoslanci žiadajú ráznu reakciu v rámci boja proti ruskému zasahovaniu

Európsky parlament vyzýva politické vedenie v EÚ a členské štáty, aby urýchlene a rázne bojovali …

Consent choices