Pellegrini
Slovenský premiér Peter Pellegrini. PHOTO: © European Union.

Pellegrini: Chceme byť lídrom záverečnej fázy rokovaní o európskom rozpočte

Eurofondy ako nástroj na vyrovnávanie rozdielov medzi krajinami a regiónmi musia pokračovať aj po roku 2020. Zhodli sa na tom v Budapešti ministri krajín V4, zodpovední za politiku súdržnosti, a ich kolegovia zo Slovinska, Chorvátska, Rumunska a Bulharska. Prijali tiež spoločné vyhlásenie, v ktorom sa prihlásili k silnej podpore politiky súdržnosti ako jednej z top priorít budúceho európskeho rozpočtu.

Zhodli sa na tom, že všetky regióny by mali mať naďalej možnosť využívať finančné prostriedky z tejto politiky EÚ, pričom miera spolufinancovania by mala zostať zachovaná. K zjednodušeniu politiky súdržnosti by malo napomôcť zosúladenie pravidiel medzi jednotlivými európskymi fondami a inými nástrojmi podpory, ako aj zefektívnenie systému kontrol.

S ministrami diskutovala aj eurokomisárka pre zamestnanosť, sociálne záležitosti, zručnosti a pracovnú mobilitu Marianne Thyssen a eurokomisár pre rozpočet a ľudské zdroje Günther Oettinger.

„Únia čelí v súčasnosti veľkým výzvam, akou je napríklad brexit alebo migrácia. Ich riešenie však nesmie ísť na úkor budúcnosti eurofondov,“ uviedol podpredseda vlády SR P. Pellegrini v zhode s partnermi. Ďalej vyzdvihol význam spoločnej európskej stratégie po roku 2020, flexibility pri výbere tematickej podpory, a najmä zásadného zjednodušenia systému, zameraného na výsledky. Dodal, že tieto tri oblasti sú pre Slovensko kľúčové pri nastavovaní budúcej podoby politiky súdržnosti.

Viac..  Nezamestnanosť v eurozóne zotrvala vo februári na 6,5 %

Slovenská republika od 1. júla 2018 prevezme predsedníctvo vo V4. „Počas nášho predsedníctva chceme byť lídrom záverečnej fázy rokovaní o európskom rozpočte. Slovensko je pripravené prevziať iniciatívu a razantne presadzovať v EÚ spoločnú víziu V4 o budúcnosti eurofondov,“ vyhlásil vicepremiér.

O dac

Odporúčame pozrieť

Benefitom členstva v EÚ sú podľa analytikov najmä jednotný trh a eurofondy

Voľný prístup slovenských firiem na spoločný trh s viac ako 450 miliónmi ľudí, voľný pohyb …

Consent choices