europsky parlament
Ilustračné PHOTO: © European Union-EP.

Slovensko by mohlo mať v ďalšom volebnom období o jedného europoslanca viac

Európsky parlament bude v stredu 7. februára hlasovať o nových počtoch poslaneckých kresiel, ktoré by sa mali prerozdeliť po eurovoľbách v roku a 2019 a brexite. 

V Európskom parlamente dnes zasadá 751 poslancov, z toho 13 je zo Slovenska. Parlament vo svojom návrhu žiada, aby sa po odchode Spojeného kráľovstva celkový počet poslancov znížil, no navýšili počty pre niektoré krajiny. Slovensko by tam mohlo mať v o jedného zástupcu viac.

Tieto počty by sa mali zmeniť v novom volebnom období po voľbách v roku 2019. Predtým ich však ešte musia jednohlasne odobriť najvyšší štátni predstavitelia (Európska rada).

Súčasný počet europoslancov – 751 – je najvyšší počet, ktorý povoľujú Zmluvy o EÚ. Ústavný výbor EP, ktorý vypracoval spomínaný návrh, odporúča prerozdeliť 27 zo 73 britských kresiel iným krajinám a zvyšných 46 podržať v rezerve pre budúcich členov EÚ alebo na celoeurópske volebné zoznamy. V eurovoľbách 2019 by si tak Európania mali zvoliť 705 poslancov.

Viac..  Akt o slobode médií: nový zákon na ochranu novinárov EÚ a slobody tlače

Ďalšie kroky

Návrh bude po hlasovaní v pléne postúpený európskym štátnymi lídrom, ktorí musia dosiahnuť jednohlasné stanovisko. Následne sa znovu vráti do Parlamentu – tentokrát budú poslanci musieť udeliť svoj súhlas.

O dac

Odporúčame pozrieť

Slovensko

Členstvo v Únii prinieslo Slovensku tisícky projektov a investícií vo výške 30 miliárd eur

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Juraj Blanár v utorok otvoril sériu podujatí, …

Consent choices