europsky parlament
Ilustračné PHOTO: © European Union-EP.

Europoslanci za Smer-SD odmietajú vytváranie spoločnej európskej kandidátnej listiny

Poslanci Európskeho parlamentu (EP) za SMER-SD odmietajú vytváranie spoločnej európskej kandidátnej listiny, ktorá by mala čiastočne zastrešiť mandáty odchádzajúcich poslancov z Veľkej Británie. Podporujeme systém prerozdelenia do jednotlivých členských štátov, nakoľko ten korešponduje s mandátom, ktorý je daný priamo občanmi jednotlivých členských štátov pre svojich zástupcov v priamych voľbách.

Vítame návrh jedného nového mandátu pre Slovenskú republiku, o ktorom budeme tento týždeň na schôdzi EP hlasovať. Slovenská republika tak bude môcť vyslať do EP 14 zástupcov, namiesto doterajších 13. V rámci V4 takúto možnosť získa už iba Poľsko.

Naďalej trváme na tom, že zvyšných 46 voľných poslaneckých miest má byť k dispozícii buď novým členským štátom, ktoré k Európskej únii pristúpia v budúcnosti alebo ich treba prerozdeliť medzi súčasné členské krajiny. Vytváranie európskej kandidátky je odklonom od myšlienky priblíženia sa občanom a vytvorí skôr priestor pre obsadenie týchto postov pre veľké krajiny s vyšším počtom voličov.

Viac..  EÚ ohlásila vyše sedem miliardovú pomoc pre Egypt

Správa je publikovaná v originálnom znení, bez redakčných úprav. 

O dac

Odporúčame pozrieť

Benefitom členstva v EÚ sú podľa analytikov najmä jednotný trh a eurofondy

Voľný prístup slovenských firiem na spoločný trh s viac ako 450 miliónmi ľudí, voľný pohyb …

Consent choices