online
Ilustračné PHOTO: © European Union- EP.

Geografické blokovanie a diskriminácia zákazníkov budú už čoskoro minulosťou

Dobré správa pre tých, ktorí radi nakupujú online. Geografické blokovanie a automatické presmerovanie by mali byť už koncom tohto roka minulosťou.

Nákupy na webe sa stali neodmysliteľnou súčasťou nášho života. Kupujeme tak všetko možné, od oblečenia a elektroniky až po nábytok. Minulý rok nákup na internete uskutočnilo 57% Európanov. Slováci európsky priemer dokonca o čosi prevyšujú – na internete ich nakupovalo 59%.

A aj keď tretina týchto zákazníkov si objednala tovar z inej krajiny, aj online nakupovanie má svoje hranice a bariéry, ktoré zákazníkov zbytočne frustrujú. Už čoskoro im však môže byť koniec.

V decembri 2015 Európska komisia uskutočnila rozsiahly prieskum, kde skúmala tisícky webstránok z celej Únie. A dospela k veľmi zaujímavému výsledku – len v 37% prípadov si mohli kupujúci vyhliadnutý tovar aj naozaj zakúpiť. Tí ostatní sa stretli s rozličnými obmedzeniami a radšej to vzdali.

Geografické blokovanie 

Alebo geoblokovanie je akékoľvek obmedzovanie online zákazníkov na základe ich národnosti, bydliska alebo miesta pripojenia.

Určite sa vám už stalo, že ste si niečo vyhliadli na webe a momente, keď ste klikli na „kúpiť“, webstránka vám oznámila, že budete presmerovaní na jej miestnu verziu. Na ktorej vec, ktorú ste hľadali, už nemajú. Alebo vás to automaticky „hodí“ na miestnu verziu hneď na začiatku, aj keď ste naschvál zadali adresu webu s koncovkou inej krajiny.

Niektoré online obchody zas neakceptujú zahraničné platobné karty, neumožnia vám zaregistrovať sa na nich s vašou adresou, alebo majú pre každú krajinu iné ceny.

Čo proti geoblokovaniu robí Európsky parlament 

Viac..  Právo na opravu: jednoduchšie opravy ako lákavejšia možnosť pre spotrebiteľov

Európsky parlament chce s touto diskrimináciou skoncovať, aby ste z jednotného trhu mali výhody nielen v reálnom živote ale aj online. V Parlamente má túto legislatívu na starosti poľská poslankyňa Roza Thun (EPP), ktorá vypracovala  správu k návrhu Komisie. „Podarilo sa nám dosiahnuť prepojiť nakupovanie offline a online tak, aby nikto nebol na internete diskriminovaný,“ vysvetľuje.

V utorok bude plénum hlasovať o návrhu nariadenia, ktoré by malo znamenať koniec geografického blokovania. Európskym obchodníkom ukladá povinnosť, aby umožnili prístup k svojim tovarom a službám z celej EÚ a za rovnakých podmienok pre všetkých.

Nové pravidlá sa budú vzťahovať na širokú škálu tovarov a služieb, vrátane:

  • fyzických tovarov, ako je napríklad oblečenie, nábytok alebo elektronika,
  • online služieb- napríklad webhosting alebo cloud služby,
  • zábavy – lístky do kina či na koncert.

Do platnosti by mali vstúpiť už koncom tohto roka.

Z nariadenia sú vyňaté produkty, na ktoré sa vzťahujú autorské práva, ako sú napríklad e-knihy alebo filmy. Parlament sa však postaral o to, aby Komisia do dvoch rokov zhodnotila uplatňovanie novej legislatívy a preskúmala možnosti zahrnúť do nej aj tieto produkty.

O dac

Odporúčame pozrieť

Benefitom členstva v EÚ sú podľa analytikov najmä jednotný trh a eurofondy

Voľný prístup slovenských firiem na spoločný trh s viac ako 450 miliónmi ľudí, voľný pohyb …

Consent choices