Smolkova
Europoslankyňa Monika Smolková. PHOTO: © European Union- EP.

Monika Smolková: Chorvátsko považujeme za dobrý most pre vstup štátov západného Balkánu do EÚ

Poslanci Európskeho parlamentu diskutovali o budúcnosti EÚ s predsedom chorvátskej vlády Andrejom Plenkovićom. Ide o druhú rozpravu tohto druhu na pôde Európskeho parlamentu. 

„Musíme sa uberať vpred, nie vzad. Chorvátsko vstúpilo do Európskej únie, aby budovalo a rozvíjalo európsky projekt spolu s našimi partnermi, aby sme vybudovali budúcnosť založenú na rovnosti – rovnosti štátov, občanov a príležitostí,‟ vyhlásil chorvátsky premiér.

Andrej Plenković pri predstavovaní svojej vízie budúceho fungovania EÚ podčiarkol, že solidarita musí zostať „jedným z pilierov našich aktivít.‟ Poukázal tiež na dôležitosť jednoty EÚ, nakoľko „iba spoločne môžeme napredovať.‟

Predseda chorvátskej vlády vyzdvihol do budúcnosti výzvam rastu a kohézie zdôrazňujúc, že EÚ potrebuje dosiahnuť, aby sa všetky jej členské štáty rozvíjali rovnako. „Všetci naši občania by mali cítiť prínosy členstva v EÚ a mali by si osvojiť a aktívne sa podieľať na jej ďalšej výstavbe,‟ vyhlásil. Dodal tiež, že Únia musí investovať do vzdelávania, kultúry a kreativity, výskumu a vývoja, zároveň však musí zaistiť finančnú stabilitu, aby ochránila občanov pre možnými finančnými krízami.

Reakcia predsedu EP

„Premiér Plenković vo svojom prejave načrtol pozitívnu perspektívu európskej budúcnosti, v ktorej Chorvátsko a EÚ spoločným úsilím dosiahnu zefektívnenie Únie. Predniesol výborné argumenty v prospech členstva v EÚ a opísal, ako z toho Chorvátsko profituje. Zároveň však správne pomenoval niektoré výzvy, ktorým musíme čeliť všetci spoločne, napríklad bezpečnosť, nekontrolovaná migrácia a nezamestnanosť mladých,‟ uviedol predseda EP Antonio Tajani.

Rozprava

Väčšina lídrov politických skupín v EP ocenila vyjadrenia Andreja Plenkovića o demokratickejšej Únii. Schopnosť Chorvátska urobiť bodku za svojou pohnutou históriou podľa nich môže slúžiť ako príklad toho, aká budúcnosť sa dá vybudovať tvrdou prácou a odhodlaním.

Viac..  Katarína Roth Neveďalová: Opozícia znova útočí na Slovensko v Bruseli

Časť poslancov vyzdvihla dôležitosť zachovania národnej identity občanov EÚ, ktorá bude súčasťou ich silnej európskej identity. Ďalší zákonodarcovia zdôraznili potrebu posilniť investície do vytvárania pracovných príležitostí, zvyšovania životnej úrovne a vytvorenie sociálnejšej Únie.

Poslanci tiež vyzvali na inštitucionálne reformy, vrátane zavedenia paneurópskeho volebného obvodu, a zopakovali svoj prísľub postaviť sa za krajiny západného Balkánu v ich snahe o pristúpenie do EÚ za predpokladu, že sa vyriešia ich spory týkajúce sa hraníc a dôjde k splneniu všetkých podmienok na vstup do Únie.

Reakcie slovenských poslancov

„Diskusie poslancov s premiérmi členských štátov sú dôležité, pretože ich môžeme priamo konfrontovať s našimi názormi. Chorvátsky premiér Plenkovič je bývalý poslanec EP, preto sa dôkladne pripravil. Jeho odpovede boli profesionálne a otvorené. Chorvátsko považujeme za dobrý most pre vstup štátov západného Balkánu do EÚ,‟ uviedla poslankyňa Monika Smolková (S&D, SK).

„Západný Balkán je kľúčovým pre stabilitu a bezpečnosť v Európe. Som rád, že v tomto regióne, s veľkým prispením Chorvátska, sa situácia zlepšuje. No stále existuje nebezpečenstvo vypuknutia etnických konfliktov. EÚ musí v tomto regióne pôsobiť ešte intenzívnejšie a robiť viac pre integráciu Srbska a ďalších štátov,‟ uviedol poslanec Ivan Štefanec (EPP, SK).

O dac

Odporúčame pozrieť

Europarlament prijal smernicu o práci pre digitálne platformy

Európski poslanci v stredu schválili nové pravidlá, ktorých cieľom je zlepšiť pracovné podmienky pracovníkov platforiem. …

Consent choices