Mikolasik
Europoslanec Miroslav Mikolášik. PHOTO: Archív MM.

Slovensko v novom výbore EP pre pesticídy zastúpi europoslanec Mikolášik

Európska únia si viac posvieti na pesticídy. V reakcii na obavy z rizika používania herbicídu glyfosát zriadil Európsky parlament (EP) osobitný výbor na preskúmanie povoľovacieho postupu EÚ pre pesticídy. Členom výboru sa stal aj slovenský europoslanec Miroslav Mikolášik (EĽS/KDH). 

So zdravím sa nezahráva, ide o bezpečnosť Európanov. Musíme jasne a trasparentne prešetriť riziko glyfosátu a postup pri udeľovaní licencie. Kým sa spoľahlivo nevyvráti potenciálna hrozba, nemôže byť povolené jeho ďalšie používanie. Sme pripravení dôkladne to prešetriť,“ uviedol Mikolášik. Hoci podľa niektorých vedeckých štúdií môže mať glyfosát karcinogénne účinky, Európska komisia vlani v novembri predĺžila platnosť jeho licencie o ďalších päť rokov. Nový výbor má celú situáciu transparentne posúdiť.

Mikolášik, ktorý je lekárom, pri hlasovaní v októbri minulého roka podporil úplný zákaz herbicídov na báze glyfosátu do decembra 2022. „Môj postoj sa už vtedy odlišoval od pozície mojej politickej skupiny a Európskej komisie, ale ako lekár som nemohol hlasovať inak,“ zdôraznil europoslanec, ktorý je za širšie používanie prirodzených organických, prípadne inovačných recyklovateľných hnojív. Ako upozorňuje, veľa umelých hnojív v pôde dnes zaťažuje životné prostredie, preto potrebujeme rozumný mix priemyselných hnojív a biohnojív“.

Viac..  Eugen Jurzyca: Boj proti klimatickej zmene je jeden z najviac investičných projektov v histórii ľudstva

Novozriadený výbor po prvýkrát zasadne v marci a za deväť mesiacov vypracuje správu o faktických zisteniach a odporúčaniach v súvislosti s používaním glyfosátu. Následne o nej bude hlasovať EP. Správa má vychádzať z nezávislého zhodnotenia, či pri posudzovaní glyfosátu nedošlo ku konfliktu záujmov na rôznych úrovniach schvaľovania. Výbor sa pokúsi zistiť, či sa nadnárodná spoločnosť Monsanto, ktorá stojí za výrobou glyfosátu, pokúsila ovplyvniť nezávislý vedecký výskum, a teda aj legislatívu EÚ.

Výbor bude hodnotiť aj postupy pre zavádzanie všetkých pesticídov v EÚ, pričom skúmať sa má i použitá metodika a jej vedecká kvalita, nezávislosť postupu od výrobného odvetvia a transparentnosť rozhodovacieho procesu a jeho výsledkov. Posúdiť sa má aj úloha agentúr v rámci tohto procesu.

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices