zemegula
PHOTO: redakcia/red.

Čo nové vo svete? Prinášame vám prehľad uplynulého 5. týždňa 2018

EUROZÓNA VLANI RÁSTLA NAJRÝCHLEJŠIE ZA POSLEDNÚ DEKÁDU

USA: Rast decembrových osobných výdavkov amerických domácností [o 0,4 %] v porovnaní s novembrom [o 0,8 %] spomalil dynamiku rastu, čo však trhy aj očakávali. US osobné príjmy v závere vlaňajška vzrástli o desatinu percentuálneho bodu na 0,4 % oproti novembrovému rastu na úrovni 0,3 %. Trhy očakávali o niečo miernejší rast osobných príjmov [o 0,3 %].

„Zverejnená bola aj spotrebiteľská dôvera podľa Conference of Board. Tá v januári vzrástla o 2,3 bodu na 125,4 bodu. Trhy očakávali, že dôvera spotrebiteľov v úvode roka neopatrne klesne.

Januárový finálny výsledok indexu PMI vo výrobe sa zhodoval s odhadom a dosiahol úroveň 55,5 bodov, čo predstavuje najvyššiu hodnotu od apríla 2015. Vyššiu úroveň ako v závere vlaňajška dosiahol aj US index ISM vo výrobe, a to o 0,3 bodu na januárových 59,1 bodu,“ uviedol analytický tím Poštovej banky.

Priaznivo sa vyvíjali nové US žiadosti o podporu v nezamestnanosti, ktorých za uplynulý týždeň pribudlo 230 tisíc, pričom trhy očakávali o 5 tisíc žiadostí viac. Priaznivo sa vyvíjala aj tvorba pracovných miest. Nových pracovných miest v januári podľa reportu ADP pribudlo 234 tisíc, čo výrazne prekonalo trhové očakávania na úrovni 185 tisíc. Oficiálne vládne štatistiky Nonfarm Payrolls – [NfP] potvrdili priaznivý vývoj zamestnanosti podľa ADP reportu, ktorý bol zverejnený už v stredu. Nových pracovných pozícií mimo poľnohospodárskeho sektora v januári podľa oficiálnych čísel pribudlo 200 tisíc, čo je o 20 tisíc viac ako trhy odhadovali. Januárová miera nezamestnanosti je už tretí mesiac v rade na úrovni 4,1 %. A výnimočne priaznivo sa vyvíjali americké mzdy. Priemerná hodinová mzda rástla medziročne v úvode roka rekordným tempom za ostatné 8,5-ročné obdobie. V januári zrýchlila svoju dynamiku rastu z decembrových 2,7 % na 2,9 %. Trhy očakávali, že rast priemernej hodinovej mzdy mierne spomalí v porovnaní s decembrom. Výrazne rastúce mzdy podporili v raste americký dolár, keďže zvyšujú inflačné očakávania v krajine.

Nepriaznivé dáta ale prišli z oblasti americkej produktivity práce, ktorá v poslednom kvartáli vlaňajška poklesla o -0,1 %, zatiaľ čo v 3. kvartáli vzrástla o 2,7 %. Vývoj produktivity práce v USA bol tak v poslednom kvartáli 2017 najhorší za ostatné 2 roky. Zároveň ale platí, že za celý rok 2017 americká produktivita vzrástla o 1,2 %, čo predstavuje zlepšenie oproti roku 2016, kedy tento ukazovateľ skončil v červených číslach.

EUROZÓNA: Eurozóna takpovediac šliapla na plyn. V poslednom kvartáli vlaňajška HDP v menovom bloku podľa prvotného odhadu medziročne vzrástol o 2,7 % a oproti predošlému kvartálu až o 0,6 %. Za celý minulý rok ekonomika eurozóny aj celej únie posilnila o 2,5 %, čo predstavuje najlepší rast od roku 2007. Dôvera v ekonomiku menového bloku klesla z decembrových 115,3 bodu na januárových 114,7 bodu. Trhový konsenzus počítal s rastom dôvery na 116,2 bodu.

Viac..  Cipollone: Inflácia v eurozóne môže v polovici roka 2025 dosiahnuť cieľ ECB

Prvotný odhad miery inflácie v menovom bloku v januári dosiahol úroveň 1,3 %, čo predstavuje mierne spomalenie oproti decembru, kedy inflácia predstavovala 1,4 %. Trhy boli ale takpovediac spokojné, keďže v januári očakávali ešte výraznejšie spomalenie cenového rastu na úroveň 1,2 %. Jadrová miera inflácie sa podľa 1. odhadu v januári vyšplhala na 1 % z decembrového rastu na úrovni 0,9 %. V eurozóne bol zverejnený aj rast cien priemyselných výrobcov [inflácia PPI] v menovom bloku. V decembri medziročne vzrástli ceny priemyselníkov o 2,2 %, čo je o desatinu p. bodu miernejší rast ako trhový konsenzus, a o 0,6 p. bodu pomalší rast aký bol v novembri. Medzimesačne priemyselné ceny rástli tempom 0,2 %, čo bolo v súlade s trhovými očakávaniami.

V menovom bloku bol prvotný odhad PMI indexu vo výrobe zhodný s finálnym výsledkom na úrovni 59,6 bodu, čo je oproti decembrovej úrovni pokles o -1 bod.

NEMECKO: Nemecká miera inflácie priniesla sklamanie. Podľa prvotného odhadu totiž spomalila dynamiku rastu a v januári medziročne vzrástla o 1,6 %, pričom v decembri rástla tempom 1,7 %. Medzimesačne spotrebiteľské ceny podľa prvého odhadu klesli o -0,7 %, čo je o desatinu percentuálneho bodu viac ako v decembri. Trhový konsenzus počítal v úvode roka s rovnakým tempom rastu inflácie ako tomu bolo v závere vlaňajška. Podľa harmonizovaného indexu medziročný rast nemeckých spotrebiteľských cien spomalil v januári na 1,4 % z decembrových 1,6 %.

Priaznivo sa vyvíja situácia na nemeckom trhu práce. Miera nezamestnanosti v úvodnom mesiaci tohto roka klesla o desatinu p. bodu na 5,4 %. Sklamali však nemecké maloobchodné tržby. Tie totižto v závere uplynulého roka klesli medziročne aj medzimesačne zhodne o -1,9 %, čo predstavovalo najvýraznejší pokles za posledné tri roky. Trhový konsenzus počítal v decembri s medziročným rastom o 2,8 %.

V Nemecku vo finále hodnota indexu nákupných manažérov PMI klesla oproti prvému odhadu o desatinu bodu na úroveň 61,1 bodu. V porovnaní s decembrovou úrovňou ide o pokles o -2,2 bodu.

O dac

Odporúčame pozrieť

Nemecko

Nemecká priemyselná a obchodná komora vyzvala na dokončenie dohody EÚ – Mercosur

Nemecká priemyselná a obchodná komora (DIHK) vyzýva na dokončenie dohody o voľnom obchode medzi Európskou …

Consent choices