europsky parlament
Ilustračné PHOTO: © European Union- EP.

Po brexite dostane kreslo navyše v Európskom parlamente aj Slovensko

ŠTRASBURG / Slovensko získa v europarlamente o jedného poslanca viac. Môže za to brexit. Po odchode britských poslancov sa uvoľnia miesta. Posilnia aj ďalšie krajiny, ale napríklad Česko nie. Otázne je, či bude hlas Slovenska naozaj silnejší.

Britov je v parlamente 73. S úplným zrušením týchto miest sa ale už od začiatku nerátalo. Dvadsaťsedem kresiel sa dá krajinám, ktoré prerozdelenie mandátov nezvýhodňuje. Medzi nimi aj Slovensko. Mali by sme mať o poslanca viac.

Po budúcoročných eurovoľbách nás teda bude zastupovať 14 poslancov a nie 13. Našich politikov však do europarlamentu volia za rôzne strany a aj na európskej pôde zastupujú rozdielne politické frakcie a záujmy. „My tu pracujeme na témach, ktoré sa bezprostredne týkajú Slovenskej republiky,“ hovorí poslankyňa Monika Beňová.

Spolu s nami získalo kreslo navyše trinásť krajín. Z V4 len Poľsko. Dvadsaťsedem kresiel sa dá teda znevýhodneným krajinám, nezruší sa ale ani ďalších 46 po Britoch. Na stole bol návrh, aby sa tieto mandáty využili na takzvaných nadnárodných poslancov. Tých by mohli voliť z každej krajiny únie, napríklad aj Nemca Slováci a naopak. Téma vyvolala búrlivú diskusiu.

Viac..  Slovenskí europoslanci žiadajú SZĽH, aby hráči z KHL nehrali v reprezentácii

„Ja si neviem predstaviť, že nejakého europoslanca budú voliť ľudia, s ktorými sa jednoducho nevie ani dohovoriť,“ myslí si poslanec Ivan Štefanec. Nateraz 46 kresiel zmrazili pre prípad rozšírenia únie.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

europsky parlament

Europoslanci žiadajú ráznu reakciu v rámci boja proti ruskému zasahovaniu

Európsky parlament vyzýva politické vedenie v EÚ a členské štáty, aby urýchlene a rázne bojovali …

Consent choices