Michail Saakasvili
Bývalý gruzínsky prezident Michail Saakašvili. PHOTO: © European Union-EP.

Saakašvili žiada EÚ a Merkelovú o pomoc v boji proti Porošenkovi

BERLÍN/TBILISI / Bývalý gruzínsky prezident Michail Saakašvili v nemeckej tlači vyzval Európsku úniu a spolkovú kancelárku Angelu Merkelovú, aby mu pomohli v boji proti ukrajinskému prezidentovi Petrovi Porošenkovi. Politik, ktorého v pondelok ukrajinské úrady deportovali do Poľska, Merkelovú varoval, že Ukrajina sa môže rozpadnúť.

„Ak Európska únia a predovšetkým kancelárka Angela Merkelová nič nepodniknú, Ukrajina sa rozpadne,“ uviedol Saakašvili v rozhovore pre denník Bild. „Porošenko ničí Ukrajinu a mňa chce upratať, pretože bojujem s úplatkári,“ tvrdí bývalý Porošenkův stúpenec, ktorý sa s ukrajinským prezidentom rozišiel a tvrdo ho kritizuje za údajné tolerovanie korupcie.

Saakašviliho v pondelok v Kyjeve zadržali ukrajinskí pohraničníci a násilím ho deportovali do Poľska, odkiaľ sa vlani v septembri na Ukrajinu dostal. Jeho stúpenci ho vtedy pred odpor pohraničnej stráže previedli cez poľsko-ukrajinskú hranicu. Kyjevský súd potom rozhodol, že politik je na Ukrajine nelegálne.

V rozhovore pre Bild Saakašvili povedal, že sa na Ukrajinu vráti.„Naplánované sú veľké demonštrácie, na Ukrajinu sa vrátim zákonnou cestou,“ povedal gruzínsky exprezident.

Viac..  EK schválila Slovensku 20 miliónov eur na podporu podnikov v súvislosti s vojnou na Ukrajine

V gruzínskych médiách sa dnes objavili správy, že gruzínske úrady Poľsko požiadajú o Saakašviliho vydanie. Bývalý prezident je v Tbilisi stíhaný za údajné zneužitie právomocí, v jednej kauze bol odsúdený na tri roky. Žiadosť o jeho vydanie už Gruzínsko odoslalo na Ukrajinu, ktorá sa ale rozhodla Saakašviliho odoslať do Poľska.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Komisia poskytla Ukrajine 1,5 miliardy eur na preklenovacie financovanie

Komisia vyplatila Ukrajine druhú splátku mimoriadneho preklenovacieho financovania v rámci nástroja pre Ukrajinu vo výške …

Consent choices